Slovenija
0 ogledov

Upokojenci zbrali zadosti pooblastil

Upokojenci v Vzajemni bijejo bitko z interesi kapitala in politike. (Foto: Dejan Žurnal24 main
Zvezi združenj upokojencev Slovenije je uspelo zbrati potrebno število pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne, ki bo po napovedih predsednice združenja septembra ali oktobra.
Akcija zbiranja pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne je po besedah predsednice Zveze združenj upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateje Kožuh Novak presegla vsa pričakovanja, saj so prejeli več kot 13.500 pooblastil, potrebnih za sklic skupščine. Zbiralna akcija sicer še poteka, saj po besedah predsednice ZDUS želijo čim več naslovov ljudi, ki jih bodo prosili, da jih pooblastijo za nastop na skupščini.
 
 

To je čisti nonsens.

Kožuh Novakova o Averjevi napovedi, da bo Vzajemna najela grafologa, ki bo preverjal, ali je oseba, ki je podpisala pooblastilo, tudi sama napisala številko police.

 
Prvi korak na izredni skupščini zavarovalnice bo sicer menjava nadzornega sveta, je dejala Kožuh Novakova. Kot je napovedala, pa bodo predvsem pregledali dosedanje poslovanje Vzajemne in "temu primerno tudi ukrepali".

V ZDUS so se odločili, da se bodo udeležili tudi redne skupščine Vzajemne, ki bo 25. avgusta v Laškem. Tako bodo še ta teden tiste zavarovance, ki so jih pooblastili za sklic izredne skupščine, zaprosili še za pooblastila za redno skupščino, ki jih bodo zbirali do 17. avgusta. O tem, kako bodo na redni skupščini glasovali, pa se bodo dogovorili "skladno z dogodki, ki se bodo ali pa ne bodo zgodili v naslednjih dneh".

 

"Konflikta interesov ni"

Predsednica ZDUS  zanika očitek o konfliktu interesov, saj pri akciji zbiranja podpisov za sklic izredne skupščine sodeluje tudi član nadzornega sveta zavarovalnice Triglav Mirko Miklavčič. Kot je pojasnila, je Miklavčič podpredsednik ZDUS in "jasno je, da moramo njegova znanja uporabiti".

Vzajemna naj ostane neprofitna
V ZDUS se sicer zavzemajo, da Vzajemna ostane neprofitna organizacija 900.000 članov, ki naj sredstva porabi le za zdravstvene namene. Ob tem je Kožuh Novakova poudarila, da je njihova akcija popolnoma nepolitična ter da želijo sodelovati v "pošteni in transparentni igri". Vabijo tudi vse druge nevladne organizacije, naj se pridružijo in pozovejo svoje člane k pooblastilu za sklic skupščine. Kožuh Novakova je še izpostavila, da pri akciji zbiranja pooblastil sodelujeta tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in sindikat Pergam.

Averja zaprosili za številke
Ker nekateri zavarovanci ne poznajo številke svoje zavarovalne police, so v ZDUS na predsednika uprave Vzajemne Boštjana Averja naslovili prošnjo, naj jim Vzajemna sporoči številke teh polic. Zaprosili so ga še, da jim "v smislu dobrega sodelovanja" pošljejo vsa pooblastila za sklic izredne skupščine, ki so se pomotoma znašla na Vzajemni. Aver je sicer po besedah Kožuh Novakove združenju obljubil sodelovanje, "čeprav nekatere njegove izjave ne kažejo na dobro sodelovanje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.