Slovenija
36 ogledov

Upokojili bi se pri 60 letih

Trenutno potekajo dogovori o reševanju vprašanja starosti ob upokojitvi. (Foto: Žurnal24 main
Sindikati so premierju Borutu Pahorju kot spodnjo mejo za upokojitev predlagali starost 60 let, delovna doba pa bi ostala bolj ali manj nespremenjena.

Po predlogu sindikatov bi pokojninska doba pri moških znašala 40 let in pri ženskah 38 let. Zadnji vladni predlog namreč ni več postavil starosti kot izključnega pogoja za polno upokojitev, temveč bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske.

Več bonusov za delovne
Sindikati predlagajo postopno, osemletno uvajanje sprememb, predlagajo pa tudi sistem bonusov za tiste, ki bi dlje časa ostali v delovnem razmerju. Kdor bi na primer dosegel starost 60 let in 40 let oziroma 38 let pokojninske dobe in ostal v zaposlitvi, bi prejel še 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo dobil, če bi odšel v pokoj.

Poleg tega dajejo sindikati v razmislek tudi predlog za bonus, ki bi pomenil dvig odmerne stopnje – ta naj se povečuje s časom, ki ga zavarovanec preživi na delu po tistem času, ko je že izpolnil minimalne pogoje.

Kot spodbudo delodajalcem, da bi raje zaposlovali oziroma ohranjali v zaposlitvi starejše delavce, sindikati predlagajo, da se njihov prispevek za starejše delavce v pokojninsko blagajno zniža za 50 odstotkov.

Manj ugodnih let
Sindikati v svojem predlogu vladi predlagajo tudi, naj se za obdobje za izračun pokojninske osnove namesto 34 let, kot predlaga vlada, vzame 24 najugodnejših let. Prehodno obdobje pa naj bo 12 let, je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Poleg tega naj se ohrani bonus za otroke, ki pa naj bi ga praviloma koristile matere. Če predstavljeni predlog ne bo sprejet, pa sindikati kot alternativo predlagajo, da se dvigne prispevna stopnja pri delodajalcih.

Jože Smole je kot predstavnik delodajalcev sicer pozdravil razumevanje sindikatov, da delodajalci trenutno nimajo primernih delovnih mest za zaposlitev starejših delavcev.

Glede alternativnega predloga sindikatov, da bi se delodajalcem povišala prispevna stopnja, pa je opozoril, da so že zdaj plače v Sloveniji med tistimi, ki so v Evropi najbolj obremenjene s prispevki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.