Slovenija
102 ogledov

Upor Ankarančanov

Boštjan Hribar, novi predsednik KS Ankran, je zadovoljen, da so koprski občinski Žurnal24 main
Nova Slovenija je podprla prizadevanja ankaranske civilne iniciative za ustanovitev občine Ankaran.

Koprski občinski svetniki so imeli na dnevnem redu včerajšnje seje predlog za začetek postopka za spremembo območij naselij v občini, čemur nasprotujejo v krajevni skupnosti (KS) Ankaran. "Sprejeli smo sklep, da smo proti spreminjanju meja naselij v koprski občini," pravi Boštjan Hrabar, novi predsednik ankaranske KS. Zdaj bodo počakali na odločitev občinskih svetnikov.

 
 

"S pobudo za ustanovitev občine Ankaran nismo uradno seznanjeni."

Mojca Beljan iz koprske občine

 
Spor zaradi pristanišča
Predlog, pod katerega je podpisan koprski župan Boris Popovič, predvideva, da se iz naselja Ankaran administrativno izloči območje koprskega pristanišča, ki naj bi kot enotna ekonomska cona spadalo pod naselje Koper. Ankarančani se bojijo predvsem, da ne bi imeli več besede glede ekološke problematike in davščin povezanih s pristaniščem, kar je za Žunal24 povedal že Oliver Morgan, eden izmed 165 Ankarančanov, ki bi v primeru spremembe meja naselij "postal" Koprčan. Morgan je na ustavnem sodišču enkrat že dosegel, da so tak občinski odlok razveljavili.

Poslanska pobuda NSi
Anton Kokalj, poslanec NSi, pa je včeraj presenetil z vložitvijo predloga za začetek postopka za ustanovitev občine Ankaran, ki bi obsegala meje sedanje krajevne skupnosti. V NSi se sklicujejo na prizadevanja civilne iniciative, vendar so nam tako v KS Ankaran kot tudi Edi Pucer, ki vodi Civilno iniciativo Ankaran – ta se bori proti tretjemu pomolu v koprskem pristanišču, zagotovili, da s pobudo nimajo nič. Izkazalo se je, da za njo stoji Ankarančan Gregor Strmčnik, ki pa je pojasnil, da je z gradivom glede ustanovitve nove občine seznanil več političnih strank.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.