Slovenija
5767 ogledov

Upor sindikatov v državni upravi proti obveznemu cepljenju

Slovenska vojska UKC Ljubljana Slovenska vojska na Facebooku
Odločitev vlade, ki je uvedla obvezno cepljenje v državni upravi, je razburila del zaposlenih.

Odločitev vlade, da bodo morali izpolnjevati pogoja prebolevnosti ali cepljenja, če bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, je razburila del zaposlenih v državni upravi.

V Sindikatu državnih organov Slovenije napovedujejo, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, enako naj bi storili tudi v sindikatih policistov in vojakov.

"Sindikati na obrambnem področju ostro protestiramo zaradi groženj in izsiljevanja delavcev z onemogočanjem preživljanja družin," so zapisali pri Sindikatu ministrstva za obrambo, Sindikatu vojakov Slovenije, Sindikatu vojske, obrambe in zaščite ter Sindikatu pilotov Ministrstva za obrambo.

"Zaposlenim onemogočen dostop do delovnega mesta"

Poudarjajo, da ostro protestirajo zaradi groženj in načina posrednega prisiljevanja v cepljenje proti Covidu-19 z vladnim odlokom,  ki ukinja možnost testiranja za opravljanje dela. "Zaposlenim na Ministrstvu za obrambo bo, kot je ministrstvo vse že obvestilo v petek, 17. septembra, onemogočen dostop do delovnega mesta oz. v vse objekte ministrstva prepovedan," so zapisali pri navedenih sindikatih.
 
"S prepovedjo opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi bo ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin, kar je nepredstavljivo in v popolnem nasprotju z evropskimi predpisi in standardi, ki jih predstavlja Resolucija Sveta Evrope št. 2361 (2021)," poudarjajo pri sindikatu. 

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Častna straža Anže Petkovšek

Dodajajo, da ta zaradi zdravstvenih tveganj ob uporabi cepiva ali odločitve posameznika o necepljenju jasno določa, da se državam prepoveduje, da bi cepljenje proti Covidu postalo obvezno, ali da se lahko uzakonjena dolžnost cepiti se, uporablja za zapovedi, prepovedi ali diskriminacijo delavcev ali kogarkoli, ki se ne cepi.
 
"V času epidemije na obrambnem področju ni socialnega dialoga, kot ga ni bilo ob uvedbi spornega Odloka," so še zapisali pri sindikatih. "Kot so napovedali drugi sindikati izven obrambnega področja, bomo tudi mi zahtevali presojo ustavnosti spornega Odloka na Ustavnem sodišču Republike Slovenije."

Namesto PCT v odloku le PC

Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je pojasnil, da je nasprotovanje takšnemu vladnemu odloku med državnimi uslužbenci veliko. Po grobih ocenah namreč med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev. Vsakemu uslužbencu, ki se ne bi želel cepiti, bi namreč najprej vročili opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, nato pa bi ga lahko odpustili.

Obrnili se bodo na ustavno sodišče

Zaradi takšnih posledic ukrep, ki za državne uslužbence na nek način uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu, je prepričan Verk. Ob tem je spomnil na mnenja številnih pravnikov, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih. S tem se strinjajo tudi v sindikatu državnih organov, zato bodo vladni odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedal Verk. 

Policijska vozila | Avtor: Policija Policija

Za Verka je tudi pomenljivo, da bo pri več kot 170.000 javnih uslužbencih tak ukrep veljal le za zaposlene v državni upravi, ki jih je nekaj več kot 30.000, ne pa denimo v zdravstvu, ki je "bolj občutljiv segment". Vlada je s tem v državnih uslužbencih vzbudila nezaupanje, da gre pri obveznem cepljenju za discipliniranje državnega uradništva, je še poudaril.

"Težava v vladnem komunicidranju"

Sicer pa je po njegovem mnenju pri uveljavljanju ukrepov za preprečevanje širjenje koronavirusa že od vsega začetka težava v vladnem komuniciranju, ki ga ljudje sprejemajo z odporom. Opozoril je tudi na pomanjkanje socialnega dialoga, saj vlada socialnih partnerjev pri uvedbi ukrepov ne sprašuje za mnenje. "Če bi nas kje uslišali, vlada ne bi imela toliko težav, kot če zadeve sprejema na vrat na nos," je kritičen Verk.

V Sindikatu policistov Slovenije so glede na to, da sestanek s predstavniki ministrstva za notranje zadeve ni prinesel rešitve glede izvajanja pogoja PCT v policiji, priseljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so sporočili iz sindikata. Vsem članom, ki jim je bila kršena pravica do dela in želijo sodelovati kot pobudnik pred ustavnim sodiščem, bo sindikat zagotovil pogodbenega odvetnika, ki bo vložil skupinsko ustavno presojo ali ustavno pritožbo. Odvetnik bo tudi podal zahtevo za zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča.

Cepljenje zaposlenih v podjetju Profiles | Avtor: Uprava RS za zaščito in reševanje Uprava RS za zaščito in reševanje

Policijski sindikat Slovenije bo odlok o izpolnjevanju pogoja PCT poslal v preučitev pooblaščeni pravni pisarni z namenom, da se preuči možnost za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti, predvsem v delu, ki se nanaša na pogoj prebolevnosti ali cepljenja, in na nerazumno diskriminatorno obravnavo zaposlenih v državni upravi, saj doslej zdravstvena stroka še ni ugotovila, da virus izbira "gostitelje" po vrsti in dejavnosti dela, so sporočili iz sindikata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • mirror 17:36 21.september 2021.

    Covid-19 ne upošteva ustave. Takoj ga je treba obsoditi na dolgoletni zapor.

  • elat 16:12 21.september 2021.

    Nič bat, vlada bo do 1. 10. odstopila od namere, saj je v praksi niti ni sposobna izpeljat. Sicer pa, kdo bi opravil naloge, če bi jih več kot polovico suspendirali?

  • Kirka 19:48 20.september 2021.

    To nam pripravljajo- smejali smo se, ko so teoretiki zarot govorili, da se pripravljajo taborišča za necepljene: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Javne-objave/Javni-pozivi/1_Javni_poziv_P.pdf