Slovenija
17 ogledov

Upor: Stroji stali

Delavci podjetja so stavkali v petek. Žurnal24 main
Delavcem v tovarni Swaty je v noči s četrtka na petek zavrelo. Nočna izmena je zaradi nezadovoljstva ustavila stroje.

V petek je v prostorih Swatyja vladal pravi kaos. Delavci so svoje zahteve glasno izražali z vzkliki, da želijo višje plače. Kot trdijo delavci, so bile povod za neorganizirano prenehanje dela nevzdržne razmere v tovarni. Vzrok naj bi bila v četrtek prejeta plačilna lista, ki je še podžgala strasti med zaposlenimi. "Ne samo plače. Tudi z delovnimi pogoji in povišanimi normami se ne strinjamo," nam je razlagal Drago Rakuša, predstavnik sindikata KNSS Neodvisnost. Poudaril pa je, da to prenehanje dela ni stavka, ampak izsiljen spontan sestanek z upravo.

Delavec Bogdan Tuš, ki dela v Swatyju že 25 let, je razburjeno dodal: "Delavka, ki dela v našem podjetju že več kot 25 let, zasluži med 500 in 530 evrov neto. To lahko dokažemo tudi s plačilnimi listami. Prišlo pa je tudi do reorganizacije dela. Prej smo lahko presegali normo in si tako povišali svoj mesečni zaslužek, sedaj pa temu ni več  tako." Bojan Potrč je utrujeno povedal: "Dela je veliko več kot prej, izplačilo pa manjše. To je bila ob vsem kapljica čez rob." Vesna Šraj, ki dela v tovarni umetnih brusov Swaty več kot 33 let, pravi, da s prejeto plačo zelo težko preživi. "Imam okoli 530 evrov plače s prehrano in ostalimi dodatki vred. Od podjetja imam najeto stanovanje, za katerega plačujem 211 evrov. Izračunajte si, koliko mi ostane za preživetje! Brez moža bi bila na cesti," še razlaga Šrajeva. Sindikalisti so ponoči umirjali strasti med delavci in si prizadevali za konstruktiven dialog z upravo podjetja.


Delavka za strojem v proizvodnji z vsemi dodatki vred zasluži 500 evrov © Barbara Leskovar

 
Časa za spremembe slab mesec
Poklicali pa smo tudi direktorja Branka Bezjaka , ki mu početje delavcev ni bilo razumljivo. Dopoldne je za zurnal24.si povedal: "To je izsiljena prekinitev dela, ki pa izgleda kot stavka. Stroji stojijo, nihče ne dela. Vlada vsesplošni kaos, delavcev nihče ne vodi. " Kot je povedal Drago Rakuša, zahtevajo delavci 20 odstotkov višje plače, višjo urno postavko, izplačano trinajsto plačo in udeležbo pri dobičku. Če uprava tega do 5. decembra ne bo izpolnila, napovedujejo opozorilno stavko, nato pa še vsesplošno stavko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.