Slovenija
77 ogledov

Uporaba tekočega ekstazija narašča

Kar tri odstotke mladostnikov uporablja derivate tekočega ekstazija, njihova upo Žurnal24 main
Agencija EU za droge je opozorila na širjenje uporabe tekočega ekstazija (GHB) in njegovih derivatov (GBL).

GHB oziroma GBL imata v majhnih količinah podobne učinke kot alkohol. Rahlo povečanje odmerka pa ima lahko resne posledice. Pride lahko do zastrupitve, izgube zavesti in celo kome.

 

Zloraba GHB oz. GBL

Leta 2005 so v bolnišnici na Ibizi v osem odstotkih primerov iskanja zdravniške pomoči zaradi težav z drogami imeli opraviti z zlorabo GHB. oziroma GBL.

Leta 2005 je bilo v Amsterdamu število zdravstvenih zapletov zaradi zlorabe GHB oziroma GLB višje kot število zdravstvenih zapletov zaradi uporabe halucinogenih gob, ekstazija, amfetaminov ali LSD.

Leta 2006 so v eni od londonskih bolnišnic obravnavali 158 primerov, povezanih z GHB. oziroma GBL.

V poročilu, ki ga je pretekli teden objavila agencija, je zapisano, da je kar v 15 spletnih trgovinah moč kupiti GBL. Vse izmed 15 trgovin so v državah EU: v Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji.

Uporaba derivatov tekočega ekstazija
GBL se lahko prodaja za popolnoma legalne namene, na primer kot čistilo ali čistilno topilo, pa vendar so trgovci zaskrbljeni, da bi kupci kemikalijo kupovali za lastno porabo. Na vseh spletnih straneh, kjer je GBL na voljo, je zato objavljeno opozorilo o nevarnosti za zdravje. Čeprav se GBL velikokrat uporablja v zasebne namene (pri bodybuildingu, nespečnosti in drugem), je o taki uporabi znanega zelo malo.

Posilstva s pomočjo GBL
V zadnjih osmih letih je agencija zabeležila povečano število posilstev, pri katerih je bil uporabljen GBL. Najpogosteje uporabljena je še vedno kombinacija alkohola in benzilpiperazina, poudarja agencija. Žrtve posilstvo po navadi zelo pozno prijavijo ali pa sploh ne, kar je posledica učinkov, ki jih omenjene droge imajo na žrtve. Število posilstev ob uporabi tovrstnih snovi je najbrž precej višje od dejansko zabeleženih primerov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.