Slovenija
45 ogledov

Uporabljajte pokrovke

Mikrovalovna pečica Žurnal24 main
S pametnejšim pristopom in minimalnim trudom je mogoče v kuhinji privarčevati marsikateri kilovat energije, so prepričani v Focusu, društvu za sonaraven razvoj.

V sklopu projekta Achieve so strnili nekaj preprostih nasvetov, kot so manjša količina vode pri kuhanju, kuhanje v pokritih posodah in čim pogostejša uporaba ekonomlonca. “Ko voda zavre, zmanjšajte moč kuhalne plošče oziroma plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre,” svetujejo.

Električni štedilnik

“Velikost kuhalne plošče pri klasičnem električnem štedilniku izberite glede na premer posode. Majhna posoda na veliki plošči pusti povsem neizkoriščen obod, od koder energija uhaja v zrak,” opozarjajo. Kuhalno ploščo pa je najbolje izklopiti nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v njej dovolj toplote, ki bo hrano skuhala do konca.

Pečenje v pečici

Pozorni morate biti že pri samem nakupu pečice, saj mora imeti dobro izolirane stene in večplastno steklo na vratih. “Pri pečicah, ki so dlje časa v uporabi, preverite tesnenje vrat,” pravijo v Focusu. Med samo peko morate vrata odpirati čim manjkrat, ventilator v pečici pa uporabljte čim pogosteje.

“Ko je le mogoče, pecite več jedi hkrati. Električno pečico izklopite približno deset minut pred koncem peke, saj je v njej še dovolj toplega zraka,” pojasnjujejo.

Električna pečica z vidika porabe električne energije ni najprimernejša za odtaljevanje zmrznjenih ljudi. Za to raje uporabite mikrovalovno pečico. “Jedi raje pogrevajte na kuhalnih ploščah kot v klasičnih pečicah, še raje pa v mikrovalovnih pečicah,” dodajajo.

Komentarjev 1
  • janban 17:31 21.oktober 2012.

    Hvala za dobre nasvete, zmrznjenih LJUDI nikoli več ne bom odzmrzoval v električni pečiči, jih bom raje razsekal na manjše kose,take ki gredo v mikrovalovko!!;)