Slovenija
25 ogledov

Uporabniki Diners kartic se bodo načakali

Tomaž Lovše Diners International intervju Dejan Mijović
Pri Diners Clubu ponovno uporabo njihovih kartic pričakujejo v nekaj tednih. Prodaja je najverjetnejša rešitev.

Diners Club Slovenija, ki mu je Banka Slovenije sredi maja odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, je 21. maja vložil vlogo za novo licenco. "S pridobitvijo licence ter pridobitvijo dodatnega kapitala, s katerim bi poplačali prodajna mesta, bi lahko vzpostavili normalno poslovanje, kar bi se odrazilo v ponovni uporabi Diners Club kartic," so danes pojasnili v družbi.

Kot so povedali, se zaključujejo postopki skrbnega pregleda poslovanja, katerega rezultati bodo osnova za nadaljnje dogovore in odločitve lastnika ter upnikov glede nadaljnjega poslovanja družbe. "Novi lastnik se zaveda, da Diners Club ne bo mogel delovati na slovenskem trgu, če ne bo poplačal vseh prodajnih mest v celoti," so dodali.

Kot najverjetnejšo novo lastnico Dinersa so Finance pred časom navedle avstrijsko Erste Bank, ki ji je lastnik Diners Cluba Slovenije Tomaž Lovše pred leti prodal hrvaški Diners Club Adriatic.
Pogovori glede poplačila prodajnih mest po navedbah Diners Cluba Slovenije potekajo prek Trgovinske zbornica Slovenije (TZS), v njih pa so vključene tudi poslovne banke. V TZS so navedli, da na podlagi zaključkov sestanka z Diners Clubom Slovenije pričakujejo dodatne informacije in dokumentacijo.

Nejasne okoliščine pravice Unicredit Banke


Da si prizadevajo za čimprejšnjo in celovito rešitev, so potrdili tudi v Unicredit Banki Slovenije, na račun katere se medtem stekajo tekoči prilivi od obročnih odplačil. Kot je pisal Dnevnik, si je ekskluzivno pravico do poplačila svojih terjatev ta banka priborila v nepojasnjenih okoliščinah.
V TZS so dodali, da so začeli aktivnosti za skupen nastop trgovcev pri izterjavi dolgov, preko skupnega pravnega zastopnika trgovcev. To velja tako za primer obročnega plačevanja, kot tudi za primer dolga iz enkratnih plačil. V Dinersu so sicer zagotovili, da je njihov skupni cilj, da bodo vsa prodajna mesta v celoti poplačana.

V interesu trgovcev

Viceguverner Banke Slovenije Darko Bohnec je ob robu današnje novinarske konference, na kateri so predstavili poročilo o finančni stabilnosti, dejal, da je "Banka Slovenije ukrepala v interesu zaščite trgovcev". "Ocenili smo razmere in ravnali primerno," je bil odločen. Povzel je, da so čakali na kupnino z naslova prodaje podjetja Diners Club Italija in podružnice Dinit, a da je to trajalo predolgo.

Kot je pojasnil, trenutno ugotavljajo, za kakšen primanjkljaj gre. "Od rezultata bo odvisno, ali je kakšna rešitev v bodoče možna, seveda v spremenjeni obliki. Pomemben akter pri tem je tudi franšizodajalec Dines Club International," je dejal.

Komentarjev 2
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 21:01 04.junij 2013.

    Diners Slovenija včeraj in nikoli več! Pametni so že odšli.

  • Šemefuky 18:32 04.junij 2013.

    Poštenjak s premoženjem v ZDA in podjetji v davčnih oazah. Mi ga pa kaznujemo, da mu dajemo častne funkcije v elitni športni organizaciji, ki jo skoraj sesuje. Kupnine ni, dnarja ni, slikajte se vsi. Upam, da so vsaj kaj ...prikaži več zapravljali ljudje s temi karticami in ne bodo plačali računov tega lopova, ker mu s tem polnejo njegov osebni račun v tujini.Naša davkarija, policija in tožilstvo bodo počakali, da si še kaj nabere in dokončno odseli v ZDA in se slika lepotane z Naomi, ki se posere na take črve kot je on, in jaz z njo.Nek gre v 3PM.