Slovenija
4845 ogledov

Uporabo mask v osnovnih šolah bodo nadzirali tudi inšpektorji

Šola in covid Epa
Še en zaplet pri uporabi mask v osnovnih šolah.

Poročali smo že, da po tem, ko je ponovno stekel pouk v šolah in so zaščitne maske obvezne za vse učence od 6. razreda dalje, nekateri učenci, ki jim starši ne dovolijo nositi mask, ostajajo doma. 

Polovica razreda z maskami, drugi brez

Bralci pa so nas obvestili še o enem zapletu, ki je posledica uvedbe mask pri učencih v osnovnih šolah. Na eni od ljubljanskih osnovnih šol je pri pouku v 6. razredu, maske nosilo le nekaj učencev, ostali so bili brez. Razlog je bil v navodilu učiteljice, da morajo maske pri pouku nositi le tisti, ki so že stari 12 let. 

Strokovna svetovalna skupina za COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje je predlagala, da je uporaba zaščitnih mask za učence od 6. razreda osnovne šole oziroma od dopolnjenega 12. leta dalje in dijake v vseh razredih srednje šole obvezna.

Odlok vlade je jasen

Vlada je v odlok s katerim je opredelila uporabo mask v šolah, zapisla, da je določeno obvezno nošenje mask v osnovnih in srednjih šolah, razen za učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnemu oddelku. Odlok torej ne dopušča nejasnosti, poudarjajo na NIJZ. "Odlok predvidena uporabo mask v šoli vključno v matični učilnici za vse učence predmetne stopnje, to je od 6. razreda dalje. Tako ne prihaja do situacije, ko bi le del razreda uporabljal masko," pravijo na NIJZ. 

Vprašanje ministrstvu, kakšna navodila so dobile šole

Na naše vprašanje, kakšna navodila so dobile šole, na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, niso odgovorili, pravijo le, da so šole z vsebino in razlogi odloka seznanjene. Sporočajo pa tudi, da bo uporabo mask v osnovnih šolah nadzoroval tudi inšpektorat.

Uporabo mask bo preverjal tudi inšpektorat

"Inšpektorat RS za šolstvo in šport ponovno obvešča, da so maske v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja obvezne. V kolikor otrok v šolskem prostoru ne bo nosil maske, s tem izpostavlja možnosti okužbe sebe in druge, zato bo inšpektorat v posameznih primerih preverjal razloge za nenošenje maske in izvajal postopke v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih."

 

 

 

Komentarjev 4
  • la 10:20 11.marec 2021.

    Jaz osebno ne bi dovolil da mora otrok nositi masko,imam že polnoletnega otroka ki sam odloča o tem in lahko zapusti šolo ,če mu bodo grozili z bilo kerim neumnim ukrepom.Zdaj nosi in ne nosi masko,noče se zamerit enemu ali ...prikaži več drugemu,ker je virus lari fari pa se itak nobenemu nič ne zgodi.Cepljenje sem mu pa strogo prepovedal ,ker je premlad in naiven še

  • la 10:15 11.marec 2021.

    zaklepajte vrata od šole saj je dežurni tako in tako v avli,kdo bo prišel noter,nobeden brez opozorila,ućitelji pa zaklenite še učilnico in problem rešen