Svet
20 ogledov

Pogajanja propadla, sledi napad

Libija Reuters
Libijskim upornikom ni uspelo prepričati sil polkovnika Gadafija v Bani Validu, da se predajo. Vse bližje odločitvi za napad na mesto.

"Kot vodja pogajalcev ne morem sedaj ničesar ponuditi. Kar se naše strani tiče, so pogajanja končana," je dejal Abdalah Kanshil, pogajalec nacionalnega prehodnega sveta. "Odločitev, kako naprej je v rokah poveljnikov in sveta."

Kanshil je dejal, da so Gadafijevi privrženci zavrnili vse njihove predloge. Po njegovih besedah so na strehe stavb v mestu nastavili ostrostrelce in grozili z ognjem.

Nočni spopadi

Kljub temu, da je libijski nacionalni prehodni svet Gadafiju zvestim silam postavil rok do 10. septembra, da se predajo, so v noči s sobote na nedeljo okoli Bani Valida južno od Tripolija potekali siloviti spopadi.

Uporniki so po poročanju britanske mreže BBC s treh strani obkolili Bani Valid, kjer še vedno vztraja več sto Gadafiju zvestih borcev, in slednje pozvali, naj se predajo, sicer jih bodo napadli. Nekateri uporniki so se mestu približali na vsega 15 kilometrov.

Pripravljeni na napad

Eden od predstavnikov prehodnega sveta Mahmud Abdel Aziz je dejal, da "so pripravljeni vstopiti v Bani Valid in se boriti". Po navedbah upornikov bodo mesto napadli še danes. Po nekaterih poročanjih se v mestu nahajajo tudi nekateri člani Gadafijeve družine. Uporniki sicer domnevajo, da se v Bani Validu skriva tudi sam voditelj Gadafi.

Libijski uporniki nadzirajo že večino države, po osvoboditvi Tripolija prejšnji teden pa Gadafiju zveste sile poleg Bani Valida zasedajo še mesta Sirto, Džefro in Sebho.

Prihod posebnega odposlanca

V Tripoli je v soboto prispel posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Ian Martin, ki se je s prehodnim svetom pogovarjal o možnostih pomoči ZN Libiji.

Južna Koreja pa namerava v prihodnjih dneh ponovno odpreti svoje veleposlaništvo v Tripoliju, ki ga je zaprla maja, svoje aktivnosti v Libiji pa bodo spričo izboljšanja varnostnih razmer kmalu obnovila tudi južnokorejska gradbena podjetja, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, ki se sklicuje na vladne predstavnike v Seulu.

Tesni stiki obveščevalnih služb

Nemški časnik Bild am Sonntag pa je medtem poročal, da je nemška varnostna služba že pred več kot desetimi leti dobivala informacije od libijske obveščevalne službe iz časa Gadafijevega režima.

Bernd Schmidbauer, ki je bil med letoma 1991 in 1998 pristojen za delo obveščevalnih služb v uradu nemška kanclerja, je dejal, da je šlo predvsem za informacije, povezane s protiteroristično dejavnostjo in posledično z varnostnimi interesi Nemčije. Libijska obveščevalna služba je imela dostop do virov, do katerih nemški obveščevalci niso imeli, je pojasnil.

New York Times je že v soboto poročal o tesnih stikih med ameriško obveščevalno službo Cia in libijsko obveščevalno službo, s slednjo pa naj bi za časa Gadafijevega režima sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI-6.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.