Slovenija
77 ogledov

“Uprava NLB naj izpogaja nižji regres!”

Poročilo o letošnjem regresu v NLB Dagmar Komar pričakuje na skupščini NLB. (Fot Žurnal24 main
Regresi. V Triglavu se že pogajajo, da bi bil regres za vse enak, ne pa da vodilni dobijo 9.000 evrov.

Ljubljana. Dagmar Komar pričakuje, da se bo uprava NLB s sindikati začela pogajati o znižanju regresa za prihodnje leto.

“Glede na stanje v banki, izgubo in dejstvo, da je bila dokapitalizirana in da bodo potrebne nove dokapitalizacije, verjamem, da bi lahko izpogajali nižje regrese,” je prepričana Komarjeva. Prvi sindikalist NLB Miran Marentič za komentar, ali bi delavci pristali na nižji regres, ni bil dosegljiv. Letos na nižji regres niso pristali.

Regres nepotreben strošek
“Regres se mora izplačati skladno s kolektivno pogodbo, sicer so poslovodstva odškodninsko in lahko celo kazensko odgovorna,” je pojasnila Komarjeva. Borut Pahor je po njunem srečanju dejal, da izplačilo kljub pravni obvezi “ni bilo oportuno dejanje ... Zaradi dokapitalizacije z davkoplačevalskimi 250 milijoni evrov država upravičeno pričakuje, da bo uprava povsem oklestila vse nepotrebne stroške.”

Triglav se že samoomejuje
Zavarovalnica Triglav je edina od šestih povprašanih družb, kjer vodilni lahko dobijo vrtoglav regres, tudi več kot devet tisoč evrov bruto. Po podjetniški kolektivni pogodbi namreč njihov regres ni vezan na povprečno plačo v državi ali v dejavnosti, kot je to običajno v drugih podjetjih, pač pa vsak njihov zaposleni dobi regres v višini 75 odstotkov svoje plače (a ne manj kot 1.122 evrov bruto). Srečko Potočnik, predstavnik zveze svobodnih sindikatov v Triglavu, je za Žurnal24 pojasnil, da so določila v pogodbi takšna že od leta 1991 in da že potekajo pogajanja o novi kolektivni pogodbi, s katero naj bi masa za regres ostala enaka, vsi zaposleni pa bi dobili enake zneske.

V drugih podjetjih, ki smo jim poslali vprašanja, so oziroma bodo uprave dobile enak regres kot zaposleni: v Luki Koper 910 evrov bruto, v Telekomu Slovenije in Pošti Slovenije 1.045 evrov bruto, v Mercatorju 800 evrov bruto, v NKBM pa 1.582 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.