Slovenija
20 ogledov

Uprava zaustavlja, NLB nadaljuje

Cvetka Selšek Anže Petkovšek
V postopku prodaje Mercatorja se zapleta. Trije morebitni sokupci se namreč niso odločili za nakup paketa Mercatorjevih delnic in tako bi edini kupec ostal hrvaški Agrokor. Uprava je zato "malo zamrznila" postopek prodaje, NLB nadaljuje pogajanja.

Predstavnica banke Societe Generale, ki zastopa Mercator pri pogajanjih z Agrokorjem, Cvetka Selšek je na tiskovni konferenci dejala, da uprava ne zaustavlja postopkov prodaje Mercatorja. Partnerja za pogajanje niso uspeli pridobiti. Kljub temu je priznala, da je prodaja malo zamrznjena. Po njenih besedah s prodajo lahko nadaljujejo, če dobijo zagotovilo, da so mednarodni kupci pripravljeni sodelovati pri nakupu.

Jabolko spora je holding

Ideja, ki so ji bili v Mercatorju naklonjeni, je bila, da bi Agrokor s partnerji ustanovil holding, v katerem bi imel večino sicer Agrokor. Ta holding pa bi kupil Mercator.

In kakšna bi bila razlika, če bi te mednarodne institucije svoj denar vložile neposredno v Agrokor, ta pa bi potem kupil Mercator? “Predstavniki teh mednarodnih finančnih institucij bi imeli predstavnika v nadzornem svetu holdinga, kar bi bila garancija, da bodo stvari tekle tako, kot so bile dogovorjene. Gre za nezaupanje,” je pojasnila Selškova in dodala, da bi bilo slabo, če bi Agrokor nakup financiral le s posojili.

Ne pristajajo na Agrokor kot edini kupec

Uprava je bila o spremenjenih okoliščinah obveščena v torek. ING je namreč sporočil Societe Generale, da EBRD, IFC in One Equity Partners ne bodo sokupci paketa Mercatorjevih delnic in da torej niso člani konzorcija. Na podlagi novih dejstev je uprava ugotovila, da sklenitev dogovora med družbo in konzorcijem kupcev ni mogoča, ker pogodbene stranke ne obstajajo v tej sestavi.

V tem primeru bi bil Agrokor edini kupec, Mercator bi postal njegova odvisna družba, hkrati pa je Agrokor Mercatorjev največji konkurent. Pri tem bi lahko prišlo do tveganj glede protimonopolne zakonodaje v kar štirih državah, so sporočili iz Mercatorja. Prodajo so bili pripravljeni podpreti, če bi bil kupec konzorcij podjetij in ne le Agrokor.

Mercator je o tem obvestil nadzorni svet družbe in konzorcij prodajalcev. Hkrati je konzorcij prodajalcev zaprosil, da ga obvesti o morebitnih spremembah omenjenih okoliščin, ki bi ji omogočile nadaljevati podporo postopku prodaje v prvotno načrtovani obliki.

"Mercator bo namreč tudi v bodoče, tako kot vedno doslej, v okviru zakonskih možnosti in morebitnih drugih omejitev konstruktivno podpiral aktivnosti prodaje pomembnih paketov delnic družbe, vendar pod pogojem, da so predhodno ustrezno zaščiteni interesi skupine Mercator," poudarjajo v družbi.

NLB nadaljuje pogajanja

NLB bo kot del konzorcija prodajalcev Mercatorja nadaljevala ekskluzivna pogajanja s hrvaškim Agrokorjem in partnerji EBRD, IFC in One Equity Partners. Kot pravijo, so bila v Agrokorjevi nezavezujoči ponudbi priložena pisma podpore partnerjev, ki so pripravljeni financirati nakup in posredno vstopiti v lastništvo Mercatorja v primeru uspešno izvedenega skrbnega pregleda. Celotno dokumentacijo je uprava Mercatorja skupaj s finančnim svetovalcem prejela pred več kot mesecem dni.

"Natančna struktura transakcije in način nakupa bo sicer stvar pogajanj med prodajalci, kupcem ter upravo družbe, ki bodo stekla, kakor hitro bo uprava Mercatorja razkrila določene informacije, ki jih ponudniki potrebujejo za pripravo zavezujoče ponudbe," dodajajo. Ta pogajanja se zaradi nepripravljenosti družbe še niso začela, opozarjajo.

V zadnjih dneh so se po trditvah NLB pojavile "določene dezinformacije ter špekulacije v zvezi s strukturo transakcije", zato je londonska podružnica ING kot investicijski svetovalec konzorcija prodajalcev v torek "v izogib nadaljnjim špekulacijam" ponovno opozorila Societe Generale, da so vse relevantne informacije na voljo v poslanih ponudbah.

Agrokor nadaljuje s pogovori

Agrokor današnje odločitve uprave ne komentira. "Gre za stvar Mercatorja in njegovih lastnikov," so povedali in dodali, da nadaljujejo pogovore z lastniki in postopek v skladu s predvidenimi fazami. Potrdili so, da so oddali nezavezujočo ponudbo, niso pa komentirali, ali so jo oddali sami ali skupaj z EBRD, IFC in One Equity Partners.

Pripravljajo podatke

Uprava bo najpozneje do 5. decembra javno objavila dodatne podatke o nepremičninskem in kreditnem portfelju skupine, 1. januarja pa bo po dveh letih znova izvedla cenitev vseh nepremičnin s strani pooblaščenega ocenjevalca vrednosti nepremičnin. Do konca februarja bo Mercator pripravil revidirano poročilo za leto 2011. 

Mercator prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja, prodajni postopek pa zaupali banki ING iz Londona.

Delničarji so 17. oktobra prejeli štiri nezavezujoče ponudbe za večinski delež Mercatorja, od tega tri s strani finančnih investitorjev ter eno s strani mednarodnega konzorcija kupcev pod vodstvom hrvaškega podjetja Agrokor, v katerem so še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners. Konzorcij prodajalcev je konec oktobra sprejel odločitev, da nadaljuje ekskluzivna pogajanja o prodaji večinskega paketa delnic s konzorcijem.

Komentarjev 2
  • elipsa 12:39 24.november 2011.

    debejak ima prav, da se ne želi v takšni zmedi pogovarjati. hoteli so ga nategniti, pa je pravi čas ugotovil. če ni konzorcija, naj todorič lepo pakira v lepo našo

  • Dixon 09:27 24.november 2011.

    Kaj se bo zgodilo če se Mercator proda? Na policah bodo samo še tuji izdelki, naši slovenski pa bodo počasi izginjali. lep primer je recimo drogerija DM, kjer sploh ne moreš dobiti slovenskega izdelka, prodajalke pa vedno znova izbirajo neke ...prikaži več izgovore, zakaj teh izdelkov ni. Na koncu pa bo trpelo naše slovensko gospodarstvo. Potem pa se čudimo ko propadajo podjetja in ljudje za zavodih???