Slovenija
14 ogledov

Upravi 4.000 evrov dodatka za izkušnje

slovenija 18.06.13, Lars Nyberg, Torbjorn Mansson, Andrej Sircelj, DUTB, Druzba Anže Petkovšek
Vlada določila, kolikšno plačo bodo imeli neizvršni člani upravnega odbora slabe banke.

Neizvršni člani upravnega odbora slabe banke oziroma Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) bodo dobili mesečno plačo v višini 2.000 evrov. Vlada je danes odločila, da bodo tisti, ki imajo posebne izkušnje in veščine, upravičeni do mesečnega doplačila, ki je sestavljen iz dveh delov.

Člani upravnega odbora, ki imajo mednarodne izkušnje z delom v finančnih institucijah, bodo na mesec tako dobili prvi del doplačila v višini 4.000 evrov. "Do drugega dela v znesku 4.000 evrov bruto pa so upravičeni člani z izkušnjami pri delu v instituciji, katere osnovno poslanstvo je bilo prestrukturiranje slabih terjatev ali bank," pojasnjujejo na ministrstvu za finance (MF).

Odpravnine omejene, a možne

Neizvršni člani upravnega odbora z družbo ne bodo v delovnem razmerju. Prav tako vsi člani upravnega odbora, direktorji ter drugi zaposleni s posebno naravo dela (višji zaposleni) ali z njimi povezane osebe ne smejo dobivati nobenih drugih prejemkov mimo soglasja vlade.

Izvršni direktorji bodo lahko odpravnine dobili ob nekrivdnem predčasnem prenehanju funkcije. Do odpravnin tako ne bodo upravičeni, če jim preteče mandat, jih krivdno razrešijo ali jim funkcija preneha po lastni volji. Odpravnina bo izplačana v maksimalnem znesku šestkratnika povprečja skupnih prejemkov zadnjih treh mesecev.   

Izvršni direktorji sicer ne bodo upravičeni do plačil zaradi članstva v upravnem odboru. "Namen politike prejemkov je zagotoviti dobro korporativno upravljanje DUTB, gospodarno uporabo javnih sredstev, povrnitev proračunskih sredstev in trajno ter dolgoročno ustvarjanje vrednosti za Republiko Slovenijo kot edinega delničarja," pravijo na MF. 

DUTB bo moral vsako leto na svoji spletni strani razkriti prejemke neizvršnih in izvršnih direktorjev ter višjih zaposlenih ter povezavo med njihovimi dohodki in uspešnostjo. Spletna stran DUTB, ta je bila v sodni register vpisana že 19. marca, pa po štirih mesecih še ne deluje. 

 
Komentarjev 3
  • dragec 09:44 19.julij 2013.

    In spet mafijska posla!!!

  • Bizgec 17:58 18.julij 2013.

    Mocno dvomim. To je prakticno drobiz, se beracem se da vec denarja.

  • joc2013 16:47 18.julij 2013.

    Pa bodo preživel s tako nagrado ob plači?