Slovenija
28 ogledov

Upravitelj ni položnica

"Pet, šest stavb v Kranju je lani zamenjalo upravnika, to je približno dva odsto Žurnal24 main
Stanovalci Tabora 6, 7 in 8 niso zadovoljni z upraviteljem stavbe.

Lastniki stanovanj na Taboru so nezadovoljni z upraviteljem stavbe, ljubljanskim SPL. Vrhunec slabe odzivnosti je bila voda, ki jo je upravitelj izpustil iz centralnega ogrevalnega sistema in ga spet napolnil šele, ko je že nastopil prvi mraz.

 

Pravna podlaga

Zakon. Pravna podlaga za razrešitev upravitelja sta stvarnopravni zakonik in stanovanjski zakon.

Delež. Pri 51-odstotnem soglasju se upoštevajo solastniški deleži lastnikov glede na celotno stavbo.

“Želim, da preverite, kakšen je postopek zamenjave upravitelja. Mi smo zbrali 51 odstotkov podpisov, pa hočejo dodatne utemeljitve,” je povedal stanovalec. SPL pojasnjuje, da imajo z lastniki še vedno sklenjeno veljavno pogodbo. “Lastniki imajo za zastopanje pooblaščenca pravne stroke, s katerim smo v zvezi z odpovedjo pogodbe v korektni komunikaciji,” so bili kratki pri SPL.

Razrešitev z večino
“Za zamenjavo upravnika je treba imeti soglasje 51 odstotkov lastnikov,” je pojasnil Igor Blažina, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami Gospodarske zbornice Slovenije.

Podpisovanje ali zbor
O razrešitvi lahko lastniki odločajo s podpisovanjem listine, na kateri je predlog sklepov, ali na zboru lastnikov. Pri pisnem glasovanju se morajo lastniki odločiti za predlagan sklep ali proti njemu. Ko odločajo s podpisovanjem, je predlog sprejet, če ga v treh mesecih od prvega podpisa podpiše ustrezno število etažnih lastnikov.

Redki gredo stran

“Lastniki mislijo, da bo šlo vse v enem mesecu, v pogodbi pa je trimesečni odpovedni rok,” je povedal Peter Kern iz kranjskega upravitelja Domplan. “Lastniki delo upravnika povezujejo z višino položnice, kar pa ne pomeni, da je slab, temveč nasprotno. V hiši se nekaj dogaja in upravnik skrbi zanjo,” je še dejal Kern.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.