Slovenija
11756 ogledov

Stanovalci znajo sami upravljati svojo stavbo, ukinite upravnike

stanovanja Anže Petkovšek
Ali je Ministrstvo za okolje in prostor z novim stanovanjskim zakonom pripravljeno ukiniti upravnike?

"Ko poči cev v bloku, morajo stanovalci sami klicati vodovodnega inštalaterja, da pride popravit cevi. Ko zapade sneg, stanovalci sami odmečejo sneg in očistijo vhod. Ko je zid onesnažen, ga stanovalci sami počistijo. Primerov je cela serija," v elektronskem pismu vladi na straneh, kjer državljani predlagajo svoje predloge piše državljan, ki sprašuje, zakaj stanovalci ne smejo sami upravljati s svojo stavbo in ali ne bi bilo bolje ukiniti upravnike?

"Enostavno povedano, upravnikov sploh ne potrebujemo. Od njih dobimo samo račune za "upravljanje". Za vzdrževanje stavb jim ni mar. Dokazov za to je mnogo," v pismu dodaja državljan in pri tem izpostavlja oddajo Tarča na Televiziji Slovenija, kjer je potekala javna debata o upravnikih stavb, njihovi moči in nadzorom nad delom.

Nepremičnne Tako služijo na vaš račun Slovenija Ko so zamenjali upravnika, so se stroški znižali za četrtino

Ne strinjajo se

Na Ministrstvu za okolje in prostor so se odzvali na vprašanje državljana. Ne strinjajo se z navedbami predlagatelja, da so upravniki nepotrebni, oziroma da bi jih moral nov Stanovanjski zakon ukiniti. Opozarjajo, da obveznost imenovanja upravnika predpisuje tudi Stvarnopravni zakonik, in sicer v vseh večstanovanjskih stavbah, kjer je več kot osem posameznih delov in več kot dva lastnika. 

Na ministrstvu menijo, so upravniki potrebni, saj je upravljanje stavb zelo zahtevno in odgovorno delo, zlasti če gre za večstanovanjske stavbe, ki imajo večje število stanovanj in lastnikov, s tehnično zahtevno opremo in napeljavo, od katere so stanovalci lahko življenjsko odvisni. Upravnik je pooblaščenec etažnih lastnikov, ki mora izvajati sklepe etažnih lastnikov, torej ne more upravljati stavbe v svojem interesu, pač pa zgolj na podlagi volje etažnih lastnikov, ki jo ti izrazijo v obliki sprejetih ali zavrnjenih sklepov.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Upravnik je odgovoren za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov, poskrbeti za razdelitev stroškov in izterjavo obveznosti, sestaviti načrt vzdrževanja, sprejemati plačila na podlagi mesečnega obračuna in plačevati obveznosti iz sklenjenih pogodb in upravljati z rezervnim skladom kot dober gospodar.

slovenija 05.08.2011 Atrium, novogradnja, nepremicnine, Ljubljana; foto:Sasa Des Slovenija Ko upravnik porabi denar iz rezervnega sklada in izgine …

Etažni lastniki imajo možnost upravljanja

Pri tem poudarjajo, da imajo etažni lastniki že po veljavnih predpisih možnost, da se upravljajo sami. Ustanovijo lahko skupnost etažnih lastnikov in tako postanejo upravniki svoje stavbe. V tem primeru sami opravijo oziroma organizirajo vsa dela, ki so potrebna na skupnih delih stavbe in sami vodijo rezervni sklad in upravljajo skupen denar.

Vedno pa lahko etažni lastniki v okviru rednega upravljanja (torej z več kot 50 odstotnim soglasjem po solastniških deležih) odločajo o izbiri določenega zunanjega upravnika in tudi o morebitni odpovedi pogodbe upravniku, če z njegovim delom niso zadovoljni. Če z delom upravnika etažni lastniki niso zadovoljni, mu lahko kadarkoli, ne da bi navajali razloge, odpovedo pogodbo. Če pa menijo, da jih je upravnik tudi oškodoval, lahko sprožijo ustrezne postopke tako glede materialne kot tudi kazenske odgovornosti upravnika.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nadzor nad delom upravnika sicer v skladu s pogodbo o opravljanju upravniških storitev izvajajo sami etažni lastniki, ki skladno z zakonom pa lahko imenujejo tudi nadzorni odbor, katerega temeljna naloga je prav nadzor nad delom upravnika.

stanovanja Težave 400 tisoč Slovencev Slovenija Preglavice z upravniki: Lastniki stanovanj bi radi pretrgali verigo, država jim ne dovoli

Predloge bodo preučili

Na ministrstvu še dodajajo, da bo nova stanovanjska zakonodaja v največji možni meri upoštevala prejete predloge tako strokovne javnosti kot širše javnosti ter etažnih lastnikov, ki se jih stanovanjska problematika dotika. Posebna pozornost bo posvečena prav področju upravljanja, še posebej bo podrobno proučena tudi možnost večjega nadzora inšpekcijskih služb nad delom upravnikov.
 

Komentarjev 18
  • Žurnalček 15:43 29.avgust 2017.

    Ukinite obvezne kalorimetre , kajti sedaj plačujem več , kot sem prej , da o zadnjem strošku 120€ za menjavo števca po 5 letih ne govorim. 120€ ne porabim v celi sezoni gretja !!!

  • speris 15:55 28.avgust 2017.

    Sej lahko zamenjate upravitelja, kje je problem? Najlazje je jamrat in nic naredit. Je pa zurnal24 pred meseci pisal, da bodo objavili clanek kako sami upravljati z stavbami, pa nic od tega..

  • roman93 22:12 27.avgust 2017.

    še večji problem pa je, če upravnik in nadzorni odbor kradeta, izkoriščata rezervni sklad stanovalci pa nimajo vzvodov,da bi to preprečili