Slovenija
1759 ogledov

Upravo Petrola odnesle "več stomiljonske napake"

Petrol Anže Petkovšek Stavba družbe Petrol na Dunajski cesti v Ljubljani.
Nadzorni svet Petrola pojasnil, zakaj je morala oditi Berločnikova uprava.

Nadzorni svet Petrola je danes zaradi burnih odzivov v javnosti in "različnih špekulacij, ki se v medijih pojavljajo po sporazumnem prenehanju mandata članom uprave", podrobneje pojasnil nenadni odhod uprave, Tomaža Berločnika, Roka Vodnika in Igorja Stebernaka.

"Predlogi uprave so odstopali od načrta"

"Razhajanje uprave in nadzornega sveta družbe Petrol v povezavi z izvajanjem sprejete strategije se nanaša na predloge uprave, katerih potrditev bi pomenila bistveno odstopanje od sprejetega strateškega poslovnega načrta 2018-2022, pri čemer pa uprava nadzornemu svetu nikoli ni predložila verodostojnih gradiv za odločanje," so v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, poudarili v nadzornem svetu.

Nadzorni svet: V gradivih so bile večmilijonske napake

Kot so dodali, so gradiva obravnavali na več sejah v oktobru, nekdanjo upravo Tomaža Berločnika pa so večkrat pozvali k pripravi verodostojnih gradiv, "saj so gradiva vsebovala več stomilijonske napake pri izračunih denarnih tokov in višine potrebne zadolžitve za financiranje investicij". "Nadzorni svet je pripravljena gradiva ocenil kot zavajajoča, zato na njihovi podlagi ni mogel sprejeti nobene odločitve," so zatrdili.

Nadzorni svet, ki ga je vodila Nada Drobne Popović, zdaj začasno predsednica uprave Petrola, je želel po njihovih besedah skrbno preučiti vse vidike "tako pomembnih odstopanj od sprejete strategije". "Bistveno odstopanje od strategije se je nanašalo tako na višino (večkratnik) in dinamiko potrebnih prihodnjih investicij ter na višino (večkratnik) in vrsto potrebnih virov financiranja za izvedbo teh investicij," so razložili.

Kot so pojasnili, so bila gradiva zaradi dvomov nadzornega sveta v pravilnost in verodostojnost predstavljenih izračunov potrebnih virov in vrste financiranja sicer večkrat dopolnjena, "pri čemer pa pripombe in zahteve nadzornega sveta po dodatnih pojasnilih in popravkih niso bile upoštevane". Gradiva so bila v tem delu zavajajoča, saj so prikazovala bistveno napačno načrtovano višino in vrsto zadolžitve, tudi z dražjim podrejenim dolgom, so prepričani nadzorniki.

Odvetniška družba Čeferin je za nadzornike pripravila pravno mnenje, v katerem razkriva, da je uprava Petrola večkrat spreminjala znesek načrtovane zadolžitve za prevzeme. Zadolžitev do leta 2022 je bila po poročanju nekaterih medijev predvidena v višini okoli milijarde evrov, kar je dvakrat več od zneska iz strategije do leta 2022.

V Petrolu pa so ta teden pojasnili, da se informacije, povzete v javno razkritem pravnem mnenju odvetniške pisarne Čeferin, nanašajo na višino investicij in dolgoročnih virov financiranja skupine Petrol po različnih delovnih gradivih, ki sta jih obravnavala uprava in nadzorni svet družbe v oktobru.

"Nobeno od obravnavanih gradiv ni bilo potrjeno s strani nadzornega sveta, zato ne predstavlja spremembe strateškega poslovnega načrta 2018-2022 niti ne pomeni odstopa od višine investicij ter dolgoročnih virov financiranja, razkritih v tem strateškem poslovnem načrtu," so še poudarili.

Nadzorni svet je zato ocenil, da bi bilo nadaljnje sodelovanje z upravo, v kateri sta bila poleg Berločnika še Rok Vodnik in Igor Stebrnak, izredno oteženo in bi škodilo uspešnosti poslovanja družbe. Odločitev o sporazumnem prenehanju mandatov upravi so 24. oktobra sprejeli enotno, so ponovili.

Nekdanji člani uprave: Nadzorni svet skriva vsebino sporazumov in vsiljuje svoja stališča

Trije nekdanji člani uprave so se danes ogradili od navedb nadzornega sveta. Zatrdili so, da gre za enostranska pojasnila, zato upajo, da bodo lahko svoja stališča pojasnili na izredni skupščini. "Podali smo soglasje za razkritje sklenjenih sporazumov o predčasnem prenehanju mandatov, da bi s tem omogočili objektivno in pošteno informiranje delničarjev. Očitno pa nadzorni svet prikriva vsebino sporazumov, da lahko javnosti ponuja svoja stališča," so zapisali v izjavi za javnost. 

"Visoke odpravnine so v skladu z zakonom"

Nadzorniki so se danes dotaknili še navedb medijev o visokih odpravninah bivšim članom uprave, pri čemer so zatrdili, da so pri dogovoru upoštevali veljavno zakonodajo in pogodbe o zaposlitvi članov uprave.

Kot je ta teden poročal Pop TV, imajo Berločnik, Vodnik in Stebrnak trimesečni odpovedni rok. Pripada jim šest plač odpravnine in celotna letna nagrada, kar naj bi skupaj naneslo približno 19 plač oziroma dobrih 300.000 evrov bruto za Berločnika in nekaj manj za Vodnika in Stebrnaka.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Garsimella
    Garsimella 23:37 08.november 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com