Slovenija
38 ogledov

Ups ... Po pomoti razveljavili del zakona, zdaj ga spet sprejemajo

vlada Anže Petkovšek
Vlada je na seznam zakonov, ki jih mora državni zbor sprejeti po "nujnem postopku" uvrstila še dopolnilo Zakona o delovnih razmerjih. Nekaj členov so na predlog infrastrukturnega ministrstva namreč izbrisali po pomoti.

"Predlog zakona odpravlja anomalijo na trgu dela, ki je nastala zaradi očitne pomote pri uveljavitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah pomorskega zakonika," navajajo na ministrstvu za delo v zakonodajnem gradivu, ki popravlja napako vlade, državnega zbora in nenazadnje tudi predsednika republike, ki je zakon razglasil. Zakon bi moralo pred tem pregledati še več zakonodajnih služb.

Kar 52 poslancev (gre za poslance koalicijskih strank SMC, SD in Desus ter tudi Združene levice in še nekaj drugih) je namreč 21. aprila podprlo novi pomorski zakonik, ki so ga pripravili na ministrstvu za infrastrukturo pod vodstvom Petra Gašperšiča, in z njim izbrisali tudi nekaj kazenskih določb Zakona o delovnih razmerjih iz leta 2013, ki se nanašajo na delodajalce, in sicer od 218. do 221. člena. Razveljavljena 222. in 223. člen sta prehodni določbi ZDR-1 pa urejata dodatek za delovno dobo in ekonomsko odvisne osebe.

Šest členov zakona tako ne velja več od začetka maja, inšpektorat pa za pisanje nekaterih kazni nima več podlage.

Kako se je napaka lahko sploh zgodila?

Kot je navedeno v danes objavljenem vladnem gradivu, ki predvideva odpravo napake, se je "očitna pomota" zgodila pri navajanju uradnih listov. Namesto Zakona o delovnih razmerjih iz leta 2013 so hoteli navesti prej veljavni Zakona o delovnih razmerjih, ki pa je v teh členih vseboval določbe, ki so se nanašale na pomorščake in so po novem navedene v pomorskem zakoniku.

A tudi to ne bi bilo potrebno, saj v pomorskem zakoniku pač ni potrebno urejati in razveljavljati določb, ki so del neveljavnega zakona, le določene določbe so se še uporabljale do nove ureditve vsebine.

Vlada je na pobudo ministrstva za delo sprejela novelo, ki napako odpravlja, in državnemu zboru predlaga naj zakon obravnava in sprejme po nujnem postopku.

Komentarjev 18
 • Avatar praufo
  praufo 14:03 10.junij 2016.

  "Oops! ...I Did It Again"\s\s*yeah yeah yeah yeah yeahYeah yeah yeah yeah yeah yeah\s\s*You see my problem is thisI'm dreaming away\s\s*Can't you see I'm a fool in so many ways\s\s*I'm not that innocent\s\s*yeah ...prikaži več yeah yeah yeah yeahYeah yeah yeah yeah yeah yeah

 • Ferluci 08:08 10.junij 2016.

  So pa res eni eni frutleki. In kaj lahko pričakuješ od takšne vlade? Zdraho, razmišljanje, nedelo, skratka nič - razen ukvarjanja z nepomembnimi zadevami.

 • KLOBO 19:39 09.junij 2016.

  Tudi ta vlada, ki jo vodi nedonošenček iz Murgelj , je ena velika pomota !!!