Slovenija
15 ogledov

Ura, ki traja ves dan

Odkar je v središču mesta uvedena parkirnina, je prostih parkirnih mest dovolj. Žurnal24 main
Spremembe. Zaradi zlorab pri brezplačnem enournem parkiranju popravek odloka.
              20
tisoč evrov – za toliko glob je lani v petih občinah napisal redar; šest tisoč evrov so mu še dolžni.

Če bodo svetniki v ponedeljek popravili odlok o ureditvi cestnega prometa, bo mogoče na Cesti prvih borcev brezplačno parkirati le eno uro na dan. Pravzaprav je bilo tako mišljeno že do zdaj, a so nekateri to zlorabljali ter vsako uro znova tekli na parkomat po nov parkirni listek in tako ves dan brezplačno parkirali. "To so izkoriščali predvsem tisti, ki imajo v središču mesta lokale,” smo izvedeli na sedežu medobčinskega inšpektorata v Krškem. “Ljudje so bili celo tako nemarni, da prejšnjega parkirnega lističa niso pospravili, ampak so kar zraven položili drugega,” so nam zaupali na inšpektoratu, ki je odgovoren tudi za nadzor mirujočega prometa.

Enkrat po eno uro
Brezplačna prva ura parkiranja na vseh parkirnih površinah, na katerih je uvedeno plačilo parkirnine, se lahko koristi le enkrat na dan,” je zapisano v gradivu, ki ga je podpisala Alenka Laznik, vodja oddelka za gospodarske javne službe in gospodarske zadeve. “S predlagano spremembo želimo onemogočiti izigravanje določb odloka, saj je bila parkirnina uvedena, da bi občanom omogočili večjo dostopnost do institucij v središču mesta,” so zapisali v obrazložitvi.

Redar
Osem ur na teden
. Iz poročila skupnega prekrškovnega organa za lani razberemo, da se glede na število prebivalcev in višino stroškov, ki jih prispevajo občine, redar v Brežicah mudi osem ur na teden. Sicer pa po številu kršitev cestnoprometnih predpisov, ki jih je zaznal redar in tudi ukrepal, Brežice med petimi občinami močno izstopajo.

Redarji skeptični
Prekrškarji, ki ne bodo spoštovali novega odloka, bodo plačali kazen v višini 40 evrov. Nadzor nad pravilnim označevanjem parkiranih vozil izvaja skupni prekrškovni organ. “Kako uspešno bomo to izvajali, je pa drugo vprašanje,” so skeptični na sedežu organa v Krškem. En redar namreč obvladuje kar pet občin: Krško, Brežice, Sevnico, Radeče in Bistrico ob Sotli.

Občinarji optimistični
Redar je v Brežicah res le osem ur na teden, vendar je v tem času povsem mogoče izvesti tudi večurno kontrolo parkiranja. V trenutnem odloku pa sploh ni zagotovljena enkratnost koriščenja brezplačne ure,” je dejala Laznikova in dodala, da je bil redar v zagati, saj veljavni občinski predpis ne omejuje števila brezplačnih ur za uporabnika na dan. “Skupni prekrškovni organ se bo v drugi polovici leta okrepil z dodatnim redarjem, kar bo izboljšalo možnosti nadzora,” je prepričana Laznikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.