Slovenija
57 ogledov

Uradnik izginil, kmetje so lahko ob 300 tisoč evrov

traktor Anže Petkovšek
Uradnik, ki bi moral pripraviti vloge za subvencije, je izginil. Rok za oddajo se je iztekel opolnoči.

V ptujskem kmetijsko-gozdarskem zavodu je svetovalec U. N. sinoči povzročil pravo dramo. Nekaj deset kmetov je čakalo na vloge za subvencije, ki jih je več tednov pripravljal in ki bi jih morali do polnoči oddati na pošto, uradnik pa je izginil, je poročal Večer. 

Gre za vloge na Agencijo za kmetijske trge, s katerimi lahko kmetje pridobijo državna in evropski denar za naložbe v kmetijska gospodarstva. Največje med njimi so vredne od 100 do 300 tisoč evrov.

"Lahko vam potrdim, da našega svetovalca U. N. res iščemo, direktor Andrej Rebernišek in vodja svetovalcev Peter Pribožič pa sta na poti na agencijo v Ljubljano, saj bomo kmetom na vsak način poskušali pomagati, da njihove vloge ne bodo propadle. Kaj se dogaja s svetovalcem ne vem, lahko vam povem le, da gre za mlajšega svetovalca iz Benedikta, ki si je verjetno naložil preveliko breme in se je morda zaradi preobremenjenosti zlomil. Zagotavljam vam, da bomo naredili vse, da kmetje ne bodo prikrajšani, saj se zavedamo, da moramo rešiti nastale težave," je pojasnil Srečko Kolar s ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda. 

Zapleta ni bilo mogoče predvideti

Vodja svetovalne službe na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj Peter Pribožič rešitve za nastalo situacijo še nima, saj čakajo na mnenje kmetijskega ministrstva. Povedal je, da so na zavodu prejeli veliko število vlog. Omenjeni svetovalec, ki je v ponedeljek popoldne končal v zdravstveni negi, je oddal 17 vlog, 41 kmetom pa vloge ni uspelo oddati. Kot je Pribožič dejal za STA, ni bilo mogoče predvideti, da sodelavec ne bo zmogel obdelati števila vlog, ki mu je bilo dodeljeno. 

Na kmetijskem ministrstvu so o zapletu obveščeni, ker pa še ne razpolagajo s celostnimi informacijami, se do težave ne morejo podrobneje opredeliti. Prav tako o morebitnih nadaljnjih ukrepih še ne morejo govoriti na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Malijankec 21:49 11.oktober 2016.

    Kje pa si bili ti kmetje. Razpis je bil že podaljšan za 1 mesec, in v 1 mescu se lahko marsikaj naredi. Ker pa so očitno vso delo obesili samo na enega svetovalca, pa bi bilo čudno, če bi vse ...prikaži več te vloge lahko kakovostno naredil.Ne moreš narediti papirjev, če ti vsi kmetije prinesejo papirje zadnji trenutek, potem pa pričakujejo,da boš to rešil v 5 minutah.Menim da ta oseba ni nič kriva, ampak direktor in vodja, ki nista znala razdeliti dela. Sem siguren, da je U.N. šefe opozarjal na to, vendar ga verjetno niso hoteli slišati. Če pa je sam obljubljal kmetom oblake, pa so krivi vsi tako U.N kot kmetje, ki so vsaj nekateri zelo lakomni.

  • primoz.g 19:04 11.oktober 2016.

    Važno je KOLK je pobral denarja za obljubo da bo zadevo zrihtal, nek falot ki je sedaj baje na DOBU je pred leti pobiral po 3500 eur od kmetije, in obljubljal da bodo dobili nepovratna sredstva od EU, pred detetletjem ...prikaži več oz več je nek drug falot dejansko pobral več kot četrt miljona (to so dokazali) da je uštimal nepovratna sredstva za neke privatnike, tako da tam kjer so nepovratna sredstva va igri je vedno lumparija (PRI NAS)

  • jakec1575 18:27 11.oktober 2016.

    Odgovornost do dela je beseda, ki v Sloveniji ni sveta. Mogoče mu delam krivico. mogoce pa je zabusaval do zadnjega in ko je videl, kam pes taco moli in da lah zahebe zivljenja stevilnim je poniknil.