Slovenija
36 ogledov

Uradniki EU bi višje plače

Zvišanje plač za 46 tisoč uradnikov, ki delajo v Evropski komisiji, Svetu, Evrop Žurnal24 main
Evropska komisija predlaga 0,4-odstotno zvišanje plač 46 tisoč uradnikom Evropske unije. Predlog lahko sproži burne odzive članic.

Zvišanje plač za 0,4 odstotka v primerjavi z letom 2009 je bilo izračunano na podlagi evolucije plač v javnem sektorju v osmih državah članicah Unije, ki predstavljajo 76 odstotkov bruto domačega proizvoda EU. To so Velika Britanija, Nemčija, Belgija, Španija, Francija, Italija, Nizozemska in Luksemburg.

Da bo predlog uveljavljen, ga morajo potrditi države članice. Te so konec lanskega leta zavrnile 3,7-odstotno zvišanje. Na koncu so potrdili le 1,85-odstotno zvišanje, zaradi česar je komisija sprožila postopek na sodišču Evropske unije. To naj bi o zadevi odločilo v prvi polovici prihodnjega leta.

Slovenija je lani delila mnenje z večino držav, da je obstoječa metoda izračunavanja plač zastarela, saj da ne upošteva širitve Evropske unije na 27 držav članic. Države so takrat opozarjale na hude gospodarske razmere, zaradi katerih so v svojih upravah uvedle stroge protikrizne ukrepe in zniževale plače.

Premier Borut Pahor je nedavno v Bruslju v povezavi s pogajanji o proračunu Evropske unije za prihodnje leto menil, da bi morala Unija svoj proračun napolniti tako, da bi zmanjšala plače in druge finančne ugodnosti tistih, ki delajo za institucije EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.