Slovenija
41 ogledov

Uradnikov 
je preveč

Liljana Kozlovič Žurnal24 main
Upravne enote. Na koprski je število rešenih zadev na zaposlenega močno padlo. Vlada načrtuje združevanje.

Podatki kažejo, da se je število rešenih upravnih zadev na koprski enoti v zadnjih petih letih zmanjšalo. Tako zdaj, ko so odpravljeni zaostanki iz preteklosti, poleg celjske upravne enote (UE) v Kopru v primerjavi s preteklostjo naredijo najmanj – število rešenih zadev na zaposlenega v tej UE je sicer 370, v Novi Gorici 246, v Domžalah pa je uradnik lani rešil kar 504 zadeve.

Policija da, dacarji pa še ne

Na ministrstvu za notranje zadeve je posebna delovna skupina, ki pripravlja spremembe v policiji. Racionalizacija naj bi prinesla ukinitev treh policijskih uprav, med drugim postojnske, ki naj bi bila pripojena h koprski. Na Davčni upravi RS (Durs) v Ljubljani trdijo, da ukinjanja svojih izpostav na Obali in združevanja v enotno v Kopru za zdaj ne predvidevajo. “Racionalizacija je večna tema, v prihodnje so mogoče organizacijske spremembe na ravni celotne davčne službe; nenazadnje sta pri nas še vedno ločeni davčna in carinska služba,” razlagajo na Dursu.

“Ker je tudi letos trend zmanjševanja upravnih zadev, bo UE ob naravnem odlivu zmanjšala število zaposlenih na dejansko 57,” napoveduje načelnica koprske UE Lilijana Kozlovič.

Odveč jih bo še več
“Od avgusta pripravljamo spremembe in dopolnitve zakona o državni upravi, tako da bi določena UE lahko izvajala naloge za dve ali več UE, in sicer na področjih kadrovskega, finančnega in informacijskega poslovanja ter drugih podpornih nalog,” so za Žurnal povedali na ministrstvu za javno upravo.

Regijsko racionalizacijo načrtujejo tudi na notranjem ministrstvu, v prihodnje ni izključeno niti združevanje davčne in carinske službe, opozarjajo na davčni upravi.

Na terenu niso seznanjeni
“Ker prvič slišim o ideji za združevanje UE, tega ne bi mogel komentirati. Ob zagotovitvi ustreznih prostorskih, kadrovskih in logističnih pogojev bi ob primernih predhodnih analizah najverjetneje lahko združevali določene 'skupne službe', na primer finance, informatiko, nabavo pisarniškega materiala in podobno,” ocenjuje Branko Andrejašič, načelnik izolske UE. Njegovemu piranskemu kolegu Ivanu Seljaku “se zdi ideja smiselna, če to praksa pokaže”.

Koliko jih ima službo
V Kopru je na UE redno zaposlenih 60 ljudi (novembra 2005 jih je bilo 52), v Izoli 27 (od leta 2006 se njihovo število ni spremenilo), v Piranu pa 29 (v zadnjih treh letih je bil trend njihovega zmanjševanja desetodstoten).

Med Janševo vlado se je število zaposlenih državnih uradnikov na UE po državi zmanjšalo za tri povprečne UE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.