Slovenija
19 ogledov

Uradniška zmeda

Na nobenem izmed ministrstev niso prevzeli odgovornosti za reševanje problematik Žurnal24 main
Subvencioniranje vozovnic. Neljubljančani bodo, kot kaže, od septembra le plačevali več kot Ljubljančani.

Ali bodo dijaki in študenti, ki nimajo stalnega prebivališča v Ljubljani, za mesečno urbano od septembra plačevali 34 evrov ali 17 ali nekaj vmes, še ni znano. Prav tako ni jasno, kdo je odgovoren za reševanje subvencioniranja vozovnic za mestne avtobuse, vsaj ne sodeč po odgovorih, ki smo jih dobili od ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), ministrstva za promet (MP) in Ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

Nasprotujejo neenakopravnosti med študenti
Izvirni “greh”. Ljubljanski mestni svetniki so julija lani sprejeli odlok, s katerim so določili drugačne cene avtobusnih vozovnic za občane in neobčane Mestne občine Ljubljana (MOL). Dijaška in študentska organizacija. V obeh nasprotujejo neenakopravni obravnavi študentov in dodajajo, da so stroški študentov, ki nimajo stalnega prebivališča v Ljubljani, že tako višji. “Namera o ukinitvi subvencioniranega prevoza za študente in dijake, ki niso občani MOL, je po našem mnenju le ena od posledic dejstva, da se država in MOL še nista dogovorili o financiranju MOL. Ne zdi se nam primerno, da se nesoglasja med državo in mestom rešujejo na plečih dijakov in študentov,” so dejali v ŠOU Ljubljana.

Pingpong med ministrstvi
Na LPP so nam pojasnili, da so ta ministrstva sprejela enoten načrt za subvencioniranje šolskih vozovnic Ljubljančanov in Neljubljančanov. Dodali so, da se bodo subvencije dodeljevale na podlagi meril, določenih z zakonom, ki ga pripravlja MŠŠ. A na Lukšičevem ministrstvu so odgovorili, da tega ne pripravljajo. Še več, dejali so, da nimajo pristojnosti za urejanje problematike subvencioniranja prevozov študentov, in dodali, da razgovore v zvezi s tem po njihovih podatkih vodi MP.

Na prometnem ministrstvu so dejali, da subvencioniranje dijaških in študentskih avtobusnih vozovnic ni v njihovi pristojnosti, ampak v pristojnosti MŠŠ in MVZT, kjer imajo odobrena finančna sredstva za to. Na MVZT so se odzvali, da se pogovarjajo o ureditvi subvencij, vendar za primestni potniški promet, saj za subvencioniranje mestnega potniškega prometa nimajo zakonske podlage, ker je ta v pristojnosti občin.

Epiloga ni na vidiku
Eden od mogočih scenarijev je sicer, da bodo subvencioniranje mestnega potniškega prometa uredili po vzoru primestnega. To pomeni, da bodo do sedmih odstotkov subvencije upravičeni vsi študenti, nato pa bodo za vsakega posameznika določili višino subvencije glede na bruto mesečni dohodek družinskega člana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.