Slovenija
259 ogledov

Uradno odprtje Nacionalnega forenzičnega laboratorija

Nacionalni forenzični laboratorij policija.si
Ob prazniku slovenske policije so danes uradno odprli nove prostore Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Slovenska policija je danes uradno odprla novo pridobitev na Vodovodni cesti 95 v Ljubljani; gre za novo stavbo Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki predstavlja eno redkih večjih investicij policije v zadnjem obdobju. Kot je na slovesnosti poudaril generalni direktor policije Marjan Fank, je zanjo v veliki meri odgovoren direktor laboratorija Franc Sablič.

Ta je izpostavil, da je forenzična znanost v zadnjih dveh desetletjih doživela izjemen razmah in hiter napredek, ki danes omogoča, da se preiskave kaznivih dejanj opravljajo hitreje, učinkoviteje in bolj zanesljivo kot kdajkoli prej. V stari stavbi, zgrajeni leta 1982 je sprva na 900 kvadratnih metrih delovalo 22 strokovnjakov, zadnja leta pa je postajala podobna “prenapolnjeni kletki s 60 zaposlenimi”. 

Glede stroškov je Sablič povedal, da so znašali celo manj od predvidenih; namesto 15 milijonov je investicija na koncu stala 11 milijonov. Pri tem je poudaril: “Iz policijskega letnega proračuna, tudi z dodatnim varčevanjem pri vozilih in drugi policijski opremi.” 

Policija je za novo stavbo pridobila še 2,3 milijona evrov evropskega denarja, ki ga je namenila v posodobitev delovnih metod v laboratorijih. 

Nacionalni forenzični laboratorij | Avtor: policija.si policija.si

Komentarjev 6
  • vladek 07:01 25.junij 2015.

    Policijo rabimo,vojake pa ne

  • zdrej 01:09 25.junij 2015.

    Upam, da niso varčevali na račun kakovosti. Ker v marsikateri novogradnji ob dežju v stavbah brišejo vodo s tal.

  • jakec1575 22:53 24.junij 2015.

    Mogoče bi policisti morali graditi vse v tej državi. Privarčevali so kar 27% sredstev od predvidene ocene. Če bi imeli tak nadzor pri večini gradenj pri nas, bi državi ostale stotine milijonov €, ki so jih popapali gradbeni baroni in ...prikaži več priskledniki. Čestitke za nov objekt in vsebino.