Slovenija
81 ogledov

Uradno: Patria zastarala!

patria Anže Petkovšek
Primer Patria je po desetih letih zastaral, vnovičnega sojenja na ljubljanskem okrajnem sodišču ne bo. V kolikor bo sklep pravnomočen, bodo vpleteni skoraj zagotovo terjali odškodnine.

Po desetih letih od očitanih kaznivih dejanj Janezu Janši, Tonetu Krkoviću in Ivanu Črnkoviću je primer Patria zastaral. Odvetnik Krkovića Jože Hribernik je za Žurnal24 potrdil, da je primer res zastaral, kar pa je tudi pričakoval. Tožilstvo ima zdaj še osem dni časa za pritožbo.

Na Okrajnem sodišču Ljubljana zaenkrat potrjujejo le, da so v petek popoldan po pošti odposlali strankam odločitev v zadevi Patria: "Dokler pošta ne bo vročena vsem strankam v postopku, sodišče ne more komentirati njene vsebine."

Stroški celotnega postopka kot tudi zagovornikov obdolžencev bodo poplačani iz proračuna. Koliko bodo znašali za zdaj na sodišču ne vedo, saj še niso bili priglašeni. Vsi trije obdolženci pa so v prvotnem sojenju morali plačati stroške kazenskega postopka (brez sodne takse) v skupni višini 16.602,79 evra.

Janša pa je ob tem na Twitterju navedel: "Ne, račun treba poslati Masleši, Fišerju, Bavconu in Kučanu."

Mnenja o zastaranju so se delila

Mnenja o zastaralnem roku so se po razveljavitvi zadeve na ustavnem sodišču sicer razlikovala. Po novem kazenskem zakoniku bi se zastaralni rok lahko podaljšal za dve leti, a so bila mnenja o dopustnosti uporabe tega pravila v tem primeru deljena, saj jo je zakonodajalec v spremembo dodal šele po storitvi kaznivih dejanj. Neusklajeni so tako ustavni sodniki kot tudi zagovorniki obdolženih. Kot so ob odločitvi ustavnega sodišča pojasnjevali na ljubljanskem sodišču, je to odločitev sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je vodila vnovičen postopek

Kazniva dejanja podkupovanja in prejemanja podkupnine so obdolženim po obtožnem predlogu očitali časovno različno, in sicer Janši v času od 10. avgusta do 22. avgusta 2005, Ivan Črnkoviću dne 3. septembra 2005 in Tonetu Krkoviću neugotovljenega dne po 3. septembru 2005. Od vseh pa je zdaj že minilo deset let, kar pomeni, da so zastarala.

"Ministrstvo za pravosodje obžaluje, da je zadeva Patria zastarala"

"Ministrstvo za pravosodje obžaluje, da je zadeva Patria zastarala," pa se je v izjavi za javnost odzvalo ministrstvo, ki ga vodi Goran Klemenčič, ob tem še dodajajo, da tako s pravnega kot vsebinskega vidika ni dobro, če katerekoli sodne zadeve zastarajo, saj to ne krepi zaupanja v pravo in sodni sistem.

Ob tem na ministrstvu za pravosodje še navajajo, da je bilo prav in potrebno, da so v letošnjem letu spremenili kazenski zakonik, v katerem smo za tovrstna dejanja dvignili kazni in s tem podaljšali tudi rok zastaranja. "Vendar ta sprememba ne more veljati za nazaj, ampak samo za naprej."

Kaj pa odškodnine?

Če bo sklep pravnomočen, bo trojica najverjetneje tožila državo. Odvetnik Toneta Krkoviča, Jože Hribernik, je za Pop TV že povedal, da se njegova stranka počuti slabo tako fizično kot psihično ter da bo zagotovo zahteval “neko satisfakcijo” s strani države. Dejan Markovič, odvetnik Ivana Črnkoviča je za isto televizijo dejal: “Dosti mesecev je prebil v zaporu in to brez razloga in brez vsake potrebe."

Kakšne bodo višine odškodnin, ki bodo bremenile davkoplačevalce, seveda še ni znano, a kot je povedal Krkovičev odvetnik ta zagotovo ne bo majhna. Janšev odvetnik Franci Matoz je pri tem povedal, da kakršnakoli odškodnina, izražena v denarju, ne bi mogla popraviti krivic, ki so se zgodile v desetih letih. 

Komentarjev 64
  • dragec 23:37 08.september 2015.

    Res, hvala za opozorilo na napake. No, pojasni mi,kako to, da ni nikoli dokazano šverc z orožjem leta 90, (mogoče je to element osamosvojitve) ali osebni vpliv na nakup oklepnikov (mogoče je to element razvoj stranke) in nič nikoli ne ...prikaži veče bo rešeni, dokazano, krivo je sodstvo, tožilstvo, Murgle, Kučan......in ti verjameš v poštenost tega kretena

  • Kranjica 22:13 08.september 2015.

    @Papaja Popi - A misliš v hosto nabirat gobe? Menda sezona ni preveč dobra.

  • Kranjica 22:09 08.september 2015.

    Ha, ha, ha! To, da bomo plačevali vsi, pa res drži. Pa tudi za vse ostale napake sodstva in vsa zastaranja postopkov.