Slovenija
21 ogledov

Uradno: Slovenec bo namestnik poveljnika Kfor

Aleš Hojs Benjamin Kovač
Minister za obrambo Aleš Hojs je ob robu obiska pri slovenskih vojakih v BiH potrdil, da je Slovenija dobila mesto namestnika poveljnika sil Kfor na Kosovu. Položaj je pripadel brigadirju Bojanu Pograjcu, ki bo dolžnosti predvidoma prevzel oktobra.

Položaj, ki je pripadel dosedanjemu poveljniku poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje Slovenske vojske v mariborski Kadetnici, je najvišji, kar jih je Slovenija kadar koli zasedala v zvezi Nato.

Zveza Nato na Kosovu deluje od marca 1999. Sile Kfor trenutno štejejo okoli 5.800 pripadnikov, poveljuje pa jim Nemec Erhard Drews. Slovenija ima na Kosovu okoli 300 vojakov. S Pograjcem bo imela na Kosovu dva visoka predstavnika, saj je posebni predstavnik in vodja urada EU na Kosovu bivši slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

Danes še na Kosovo

Hojs je sicer danes na prvem obisku pri slovenskih vojakih na misijah v tujini, spremljajo pa ga načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič ter predstavniki odbora DZ za obrambo. Po BiH bodo danes obiskali tudi Kosovo. Kot je minister povedal po predstavitvi delovanja slovenskega kontingenta v operaciji Eufor, so se danes seznanili z varnostno situacijo v BiH, "ki je v tem trenutku razmeroma dobra".

Med člani delegacije so tudi poslanci - predsednik odbora za obrambo Franc Jurša (DeSUS) ter člana odbora Matej Tonin (NSi) in Saša Kos (Pozitivna Slovenija). Jurša je v izjavi za javnost dejal, da so s stanjem in razpoloženjem Slovenske vojske v BiH zelo zadovoljni.

Povedal je, da je bil s Hojsom in Božičem na sprejemu pri poveljniku Euforja ter poveljniku poveljstva Nata v Sarajevu, kjer so se seznanili z njihovimi nalogami. Tveganje, ki so mu danes izpostavljeni slovenski vojaki na misiji v BiH, je po oceni Jurše bistveno nižje kot v preteklosti. A iz vseh podatkov, ki so jim jih danes predstavili, je razvidno, da tveganje še vedno obstaja, je dodal poslanec.

Ni več donacij, kot nekoč

Hojs je temu dodal, da so slovenski vojaki na tem območju ustrezno in sodobno opremljeni. Ob tem pa je izpostavil, da so tudi že slovenski vojaki opozorili na slabo opremljenost armade BiH, njihova usposobljenost pa da je glede na slabo opremo "temu primerna". Nikakor pa ne bi mogli reči, da niso usposobljeni, je menil Hojs, saj da se usposobljenost vojakov BiH glede na prispevke tujih sil zvišuje iz leta v leto.

Po besedah ministra vojska BiH tako Slovenijo kot ostale članice Nata prosi za donacije, "vendar pa danes tudi članice Nata niso več sposobne takih donacij kot nekoč".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.