Slovenija
47 ogledov

Urbanija ovadil direktorja RTV in sodelavce

Marko Fili mediaspeed
Nekdanji direktor MMC-ja ovadil sedanjega direktorja in bivše sodelavce.

Nekdanji odgovorni urednik Multimedijskega središča RTV Slovenija (MMC) Uroš Urbanija je na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu kazensko ovadil generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija in devet novinark ter novinarjev MMC-ja.

"Menim, da je moja moralna dolžnost, da obvestim organe pregona o kriminalni dejavnosti, s katero so se ukvarjali nekateri novinarji MMC-ja. Nedopustno je namreč, da se takšne stvari v službenem času dogajajo v javnem zavodu, ki ga plačujejo vsi državljani," je za zurnal24.si povedal Urbanija.

Očita jim zlorabe položajev

Novinarjem in direktorju Marku Filliju očita kar deset kaznivih dejanj. Od ogrožanja varnosti do šikaniranja in zlorabe položaja, celo poskusa tatvine, hudodelskega združevanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. O ovadbi je Urbanija obvestil vse svoje nekdanje sodelavce.

Kot podlago za kazensko ovadbo navaja dosje MMC, ki se je pred kratkim skrivnostno pojavil na spletu. Urbanija pa je ovadbo spisal in argumentiral na trinajstih straneh.

Odhaja na TS Media

Urbanija je za naš portal povedal še, da bo svojo kariero nadaljeval na novi televiziji TS media.

"Gre za ponaredke"

Iz službe za odnose z javnostjo RTVS so sporočili, da Filli z domnevno kazensko ovadbo Urbanije ni seznanjen, zato informacije ne more komentirati, poroča STA.

Nekateri novinarji MMC so v četrtek opozorili, da gre pri objavi dopisovanja za ponaredke, blog pa v izmišljen kontekst postavlja dele nezakonito pridobljenih zasebnih pogovorov. Novinarji tudi zanikajo obtožbe, da bi kogar koli hujskali ali želeli komur koli škodovati. Vse proti sebi očitane obtožbe je na začetku meseca zanikal tudi Filli.

Objavo domnevnega dopisovanja obravnava tudi informacijska pooblaščenka. Kot so na začetku meseca pojasnili v njenem uradu, gre za domnevno kršitev varstva osebnih podatkov ter tudi za sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil.

Komentarjev 1