Slovenija
60 ogledov

Urgenca bo v Šempetru

Silvan Saksida ocenjuje, da bi gradnja urgentnega centra z opremo stala okrog št Žurnal24 main
Šempetrska bolnišnica. Pismo o nameri za skupno urgentno službo za Goriško. Obalna je prinesla višjo raven zdravstvenih storitev.

Šempeter pri Gorici, Izola. “Gradbeno dovoljenje že imamo. Če bomo dobili obljubljena sredstva ministrstva in ne bo zapletov z razpisi, računam, da bi gradnjo začeli že letos,” je Silvan Saksida, direktor šempetrske Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, dejal o načrtovani skupni urgenci.

Če bomo dobili obljubljena sredstva ministrstva in ne bo zapletov z razpisi, računam, da bi gradnjo začeli že letos.
Silvan Saksida

Z direktorjem novogoriškega zdravstvenega doma (ZD) in ministrom za zdravje bo pismo o nameri podpisal jutri. Po novem splošne nujne medicinske pomoči tako ne bo več v novogoriškem ZD, zaradi oddaljenosti pa bi neka oblika urgentne postaje ostala v ZD Tolmin in Ajdovščina, je dodal Saksida.

Analiza obalne dobra
Skupna urgenca obalnih občin – kot prva v državi je zaživela sredi novembra – se je po analizi, ki smo jo obravnavali konec prejšnjega meseca, izkazala kot dobra. Bolnikom je prinesla višjo raven zdravstvenih storitev, na urgenci v izolski bolnišnici pa so imeli v primerjavi s prejšnjimi leti minimalen upad števila bolnikov,” pa nam je povedal Matevž Ravnikar, direktor koprskega ZD. Uradne pritožbe na delovanje ni bilo. “Seveda so se pojavljale določene težave, na primer kdo naj kupi oziroma plača luč, ki je potrebna v urgentni ambulanti. Dogovorili smo se, da bo predvidoma julija skupno dežurno urgentno službo prevzel koprski zdravstveni dom – tako bodo rešena vprašanja financiranja in druge formalnopravne dileme,” je dejal.

Statistika sicer kaže, da se na Obali na urgenco v povprečju zatečejo dvakrat pogosteje kot v preostalih delih države. Kdaj bodo sprejeli odločitev, da bodo morali nenujni bolniki ob obisku skupne urgence storitev plačati, pa Ravnikar še ni znal natančno odgovoriti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.