Slovenija
5424 ogledov

Sprememba na urgenci. V kolikšni meri bo to udarilo paciente?

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v UKC Ljubljana
Služba nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana, ki deluje v prostorih urgentnega bloka UKC Ljubljana, z današnjim dnem izvajala le še določene naloge, kar pomeni, da se bo še povečal pritisk na že preobremenjene urgentne ambulante UKCL.

O reorganizaciji je ljubljanski zdravstveni dom UKC Ljubljana obvestil 16. avgusta letos, zaposleni pa so bili pred dejstvo postavljeni čez noč, poroča Delo.
Večji del bolnikov, ki so pri triaži opredeljeni v rumeno in oranžno kategorijo (vsaka hujša bolečina kjerkoli v telesu, driska, tel. temp. 38 stopinj C ali več, bolniki z netipičnimi bolečinami v prsnem košu ali trebuhu ali s težavami z dihanjem), bodo napotili napotiti v urgentne ambulante UKC Ljubljnana. Zaradi povečanja dotoka bolnikov posledično pričakujejo daljše čase obravnave. Bolnike in svojce prosijo za potrpežljivost in razumevanje.

Življenjsko ogroženi bolniki bodo obravnavani kot prej

"Na določene dni pričakujemo povečano število bolnikov, podaljšano obravnavo in čakanje bolnikov," je sporočil vodja Internistične prve pomoči Hugon Možina. "Vsi nujni, življenjsko ogroženi bolniki bodo seveda obravnavani kot prej, daljše čakanje in obravnava bo pri tistih, ki niso tako ogroženi," zagotavlja Možina. Na vprašanje, zakaj ZD Ljubljana na SNMP spreminja način dela, Možina razlaga, da so iz dopisovanja z vodstvom ljubljanskega zdravstvenega doma razbrali, da odločitev izvira iz finančnih razlogov - zaradi spremembe splošnega dogovora v zdravstvu se soočajo s pomanjkanjem finančnih sredstev.

Velik del bolnikov z večjo ogroženostjo bo že iz triaže Splošne nujne medicinske pomoči ZDL takoj usmerjen v urgentne ambulante UKCL – zlasti na Internistično prvo pomoč, v enoto za akutne kirurške bolezni Urgentnega kirurškega bloka, v urgentno ambulanto Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in v urgentno ambulanto Nevrološke klinike UKCL.

"Pričakujemo, da to število ne bo tako zelo veliko, kot je videti na prvi pogled" 

"Zaenkrat lahko samo preračunavamo, koliko takih bolnikov bo, ne vemo pa točnega števila, videli bomo v naslednjih dneh," pravi Možina. Triažo bodo delali s pomočjo zdravnika, ki bo bolnike usmerjal v ustrezne ambulante. "Pričakujemo, da to število ne bo tako zelo veliko, kot je videti na prvi pogled." 

ZD Ljubljana je enostransko odločitev, ker imajo finančno izgubo zaradi dodatnih laboratorijskih stroškov SNMP in ker niso uspeli v pogajanjih z ZZZS in Ministrstvom za zdravje v zvezi s tem. Menijo, da UKCL dobi plačilo, SNMP pa opravi delo. 

O predvidenih spremembah so obveščeni zdravstveni domovi, ki napotujejo bolnike v urgentne ambulante UKCL. Prosili so jih, naj napotene bolnike opozorijo na pričakovane daljše čase obravnav.

Pomanjkanje zdravnikov in prostorska stiska zaradi covida

Možina je opozoril še na pomanjkanjem zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja. Po ocenah bi na dan lahko imeli 15 do 20  bolnikov več, to pa bi zanje pomenilo precejšnjo dodatno obremenitev, predvsem pa daljše čakanje na obravnavo in slabo voljo med bolniki.

Zaradi spremembe načina dela SNMP težave pričakujejo tudi v urgentni ambulanti Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki sprejema paciente iz širše ljubljanske in nekaterih drugih regij. 

"Glavni razlog, zakaj nas skrbi, je naša prostorska stiska," pa pravi Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Urgenca infekcijske klinike pokriva zelo široko območje, po ocenah okoli milijon oseb, zato so zelo obremenjeni in jih skrbi, kolikšen delež bolnikov bo SNMP napotil nanje. Dodatni problem predstavljajo bolniki, okuženi s koronavirusom. "Ločiti moramo bolnike s covidom in bolnike brez covida, zjutraj je bilo v sprejemni ambulanti pet covidnih bolnikov, ki juh je potrebno izolirati."

Pomanjkanje postelj in prostora za čakanje

"Na oddelku nastane drug problem, pomanjkanje postelj, ker so postelje namenjene covidnim bolnikom," razlaga Lejko Zupanc. Na infekcijskem oddelku imajo zaradi tega 40 bolniških postej manj. Predstojnica opozarja, da se lahko zgodi, da bodo bolniki stopnje rumeno čakali v prostorih glavne urgence, ker na Infekcijski kliniki zanje ni prostora. Na kliniki imajo tudi urgenco za otroke in zato še toliko več pacientov, zlasti v času prehladnih obolenj. 

Na vprašanje, kaj točno bo to pomenilo za bolnike, odgovarja: "Ti bolniki bodo pač morali počakati drugje, kjer bodo pod ustreznim nadzorom, saj pri nas ni dovolj prostora."

Na infekcijski kliniki je tudi urgenca za otroke, kjer v sezoni gripe dnevno pregledajo tudi več kot 40 otrok, ki na pregled prav tako čakajo v natrpani čakalnici. Ocenjujejo, da bi spremenjen način dela SNMP za urgentno ambulanto infekcijske klinike pomenil do 30 odstotkov večjo obremenitev, česar ne bi zmogli. Lejko Zupanc upa, da bo prišlo do dogovora z ZD Ljubljana.

Komentarjev 7
  • Kmodri 20:09 01.september 2022.

    Bo treba Žale povečati...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:33 01.september 2022.

    Kmalu človek ne bo imel več kam k zdravniku, razen če ne bo življenjsko ogrožen. Ljudje božji, pa kdaj se bomo vzeli toliko skupaj in nehali plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje, da bodo tudi zdravstveni in zavarovalniški lobiji malo začeli migati ...prikaži več in jim ne bo vse samoumevno?

  • lencka35 13:05 01.september 2022.

    Pa koliko desetletij se bodo še zgovarjali na Covid? Na urgenci na tistih trdih ozkih stolih ne bi bilo za čakati niti zdravemu, kaj šele bolnim. Ali želijo, da vsak pokliče rešilca in upa, da bo tako preskočil vrsto? nekateri ...prikaži več smo prišli s taksijem ker je hitrejše, samo brezveze ker potem se je pa ustavilo.