Slovenija
88 ogledov

Urgentni zdravniki nič več v zapor

Slovenija 02.06.13, zdravnica bo morala v zapor, Nada Cesarec je prva slovenska Žurnal24 main
Sindikat družinskih zdravnikov bo za pomilostitev obsojene zdravnice prosil pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Zdravnica Nada Cesarec, ki jo je brežiško sodišče zaradi opustitve zdravniške pomoči obsodilo na pol leta zapora, bo kazen v zaporu na Igu začela prestajati 1. julija. Sodišče sicer še ni odločilo, ali bo kazen namesto v zaporu lahko odslužila z družbenokoristnim delom.

Prosili bodo za pomilostitev

"Predsedniku države bomo predstavili primer in ga prosili, naj s stališča pravičnosti kolegico pomilosti," je včeraj napovedal Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.Um. Cesarčevo je sodišče obtožilo opustitve zdravniške pomoči na kraju nesreče, kjer se je zaradi stika z električnim tokom poškodoval delavec Slovenskih železnic, ki je pozneje umrl v bolnišnici. "Zdravnica je bila preobremenjena; hkrati je pokrivala štiri delovišča – svojo ambulanto, ambulanto kolegice, urgentno ambulanto in urgentne obiske na terenu," je dejala Nena Kopčavar Guček, zdravnica družinske medicine. V sindikatu so ogorčeni, ker sodišče ni zahtevalo mnenja sodnega izvedenca za medicino in ker zdravnici očitajo, da je zdravniško pomoč opustila naklepno.

Urgentno delo ločeno

"Če bi terensko urgentno službo pokrival drug zdravnik, bi zdravnica ostala v ambulanti, tragedija pa se ne bi zgodila," je dodala Kopčavar Gučkova. Zdravniki družinske medicine zahtevajo popolno ločitev družinske medicine od nujne medicinske pomoči ter dekriminalizacijo zdravniškega dela v izrednih razmerah.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 13:40 29.september 2013.

    Opustila je nujno zdravniško pomoč NAKLEPNO , ker je na mizi imela znanca , ki ga ni hotela pustiti čakati, sedaj ga pa razglaša sebi v bran za "nujen "primer. Naj zdravniško društvo najprej do potankosti razišče ta "nujni "primer ...prikaži večr v ordinaciji , pa bo dobil čisto resnico glede opustitve NMP na terenu.

  • ZokiB 14:02 20.junij 2013.

    Človek, ki drugemu v življenjski stiski ne pomaga ni pošten.

  • ZokiB 14:00 20.junij 2013.

    Preobremenjenost še ni razlog, da ne bi tistemu, ki je v življenski nevarnosti pomagali.