Slovenija
14 ogledov

US ni zadržalo arb. sporazuma

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo skupine opozicijskih poslancev za zadržanje izvajanja arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško.

Iz Ustavnega sodišča so namreč sporočili, da niso izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka 39. člena Zakona o Ustavnem sodišču.

Zahteva za začasno zadržanje izvajanja arbitražnega sporazuma je del zahteve po ustavni presoji sporazuma, ki jo je v začetku avgusta vložila skupina 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS.

Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven, saj bi razsodba arbitražnega sodišča lahko odstopila od mejne črte med Slovenijo in Hrvaško, kakor je določena v temeljni ustavni listini in bi bila torej rešitev, do katere bi pripeljal arbitražni sporazum, protiustavna.

Prav tako v opoziciji menijo, da bi ustavno sodišče moralo zadržati izvajanje sporazuma, saj se bodo določila sporazuma tako ali tako začela izvajati šele po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z EU čez kako leto. Vlada pa je na drugi strani na zahtevo sodišča menila, da bi začasno zadržanje izvajanja zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma pomenilo "težko popravljive škodljive posledice na položaj Slovenije v mednarodnih odnosih".

Sporazum sta sicer obe državi že ratificirali, še vedno pa ni prišlo do izmenjave diplomatskih not, s čimer bi arbitražni sporazum postal tudi mednarodno-pravno zavezujoč za obe državi. V ozadju naj bi bili predvsem zapleti glede enostranskih izjav obeh držav, kar zdaj pravniki na obeh straneh meje rešujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.