Slovenija
19 ogledov

US o usodi zakona o izbrisanih

null Žurnal24 main
Ustavno sodišče (US) naj bi danes obravnavalo zahtevo DZ za odločitev, ali bi odložitev uveljavitve zakona o izbrisanih ali njegova zavrnitev na referendumu povzročila protiustavne posledice.

Državni zbor je 19. marca na ustavno sodišče posredoval zahtevo za razpis referenduma o noveli zakona o urejanju statusa državljanov držav naslednic SFRJ, s katero naj bi država po 18 letih uredila položaj izbrisanih.

Zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma so vložili poslanci SDS in SNS. Koalicijski poslanci pa so nato vložili predlog, naj DZ zahtevo pošlje v presojo ustavnemu sodišču. Prepričani so, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona ali njegovo zavrnitvijo na referendumu lahko nastale protiustavne posledice, saj zakon sledi odločbi ustavnega sodišča.

Če bo ustavno sodišče ugotovilo, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona nastale protiustavne posledice, referenduma o izbrisanih ne bo, v nasprotnem primeru pa ga bo moral DZ razpisati.

US tudi o tožilcih
Sodišče bo danes odločalo tudi o ustavnosti drugega in tretjega odstavka 41. člena zakona o državnem tožilstvu, ki ga je na US naslovila vlada. Za to so se odločili, ker po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja zakon omogoča vsaj štiri možne poti razrešitve generalnega državnega tožilca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.