Slovenija
32 ogledov

US proti zaposlitvi duhovnikov

Friškovec meni, da pri svojem delu ni naletel na primere, kjer bi bila neka vers Žurnal24 main
Ustavno sodišče (US) je razveljavilo določbe zakona o verski svobodi, ki določajo pogoje zaposlovanja verskih uslužbencev v zaporih in bolnišnicah. Friškovec: Neenakosti ni bilo.

Z razveljavitvijo več členov zakona je US razveljavilo temelje – odločba sicer začne veljati eno leto po objavi v uradnem listu – na podlagi katerih so se verski uslužbenci zaposlovali v bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih in zaporih ter pogoje, pod katerimi so dobili plačane socialne prispevke.

Presojo ustavnosti zakona je leta 2007 zahteval državni svet, ki je zakonu očital spornost določb, ki določajo financiranje verskih skupnosti s strani države ter povzročajo neenakopraven položaj verskih skupnosti in s tem dostop do vernikov. US je državnim svetnikom ugodilo in presodilo, da trenutna ureditev res pomeni preveliko mešanje države in Cerkve.

"Vsi so imeli dostop"
Koordinator za duhovno oskrbo v zaporih Robert Friškovec z odločitvijo ustavnega sodišča ni seznanjen. "Kolikor pa poznam zadevo, je bilo največ debate ravno okoli te neenakosti. A kolikor vem, do zdaj ni bil nobeni verski skupnosti prepovedan dostop do zaporov, za bolnišnice pa ne morem govoriti," pojasnjuje. Vprašanje pa je, kako so to dojemale druge verske skupnosti, dodaja.

Zakon omejuje versko svobodo
Ustavno sodišče je razveljavilo tudi del 13. člena zakona, ki določa, da se Cerkev ali druga verska skupnost lahko registrira, če ima najmanj sto polnoletnih članov, ki so slovenski državljani ali tujci, ki imajo na njenem ozemlju prijavljeno stalno prebivališče, in deluje v Sloveniji najmanj zadnjih deset let.

Navedeni pogoji tako zožujejo človekovo pravico do svobodnega delovanja verskih skupnosti in po mnenju sodišča pomenijo poseg vanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.