Slovenija
8 ogledov

US zavrnilo Zakrajška

Majda Zupan BOBO Žurnal24 main
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Antona Zakrajška zoper odločitev državnega zbora o potrditvi poslanskega mandata Majde Zupan.

Ustavno sodišče je na seji 17. januarja v postopku odločanja o pritožbi Antona Zakrajška iz Velikih Lašč zoper odločitev državnega zbora o potrditvi poslanskega mandata odločilo, da se pritožba zavrne. Zakrajšek je izpodbijal sklep DZ, s katerim je 22. oktobra za nadomestno poslanko NSi imenoval Majdo Zupan, so danes sporočili z ustavnega sodišča. Državni zbor je Zupanovi potrdil mandat kljub pritožbi Zakrajška, ki meni, da poslansko mesto sedanje ministrice za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojce Kucler Dolinar pripada njemu.

Zakrajšek je dobil 0,0047 odstotka manj glasov od Zupanove. © Dejan Mijović

 
Ker je bila poslanka NSi Mojca Kucler Dolinar imenovana za ministrico, se je njen poslanski sedež izpraznil. Zapletlo pa se je pri določanju njenega naslednika, saj sta Majda Zupan in Anton Zakrajšek na volitvah leta 2004 na listi NSi prejela enak delež glasov, zaokrožen na dve decimalni mesti (14,14 odstotka). Državna volilna komisija (DVK) je zato volilno komisijo 3. volilne enote pozvala, naj sporoči, kdo je naslednji na seznamu za Mojco Kucler Dolinar.

Komisija volilne enote se je nato odločila, da imata Zupanova in Zakrajšek enak izid in da se med njima opravi žreb, ki je določil, naj poslansko mesto zasede Zakrajšek. DVK je nato žreb razveljavila, saj zakonodaja nikjer ne določa, da se mora delež prejetih glasov zaokroževati na dve decimalni števili. Po zaokrožitvi rezultata na štiri decimalke je imela prednost Zupanova, ki je prejela 14,1403 odstotka glasov, Zakrajšek pa 14,1356 odstotka. Zato je državna volilna komisija DZ obvestila, da pravica do poslanskega sedeža pripada Zupanovi.

Zakrajšek je 21. oktobra vložil pritožbo na vrhovno sodišče in v državni zbor. V njej meni, da je odločitev DVK nepravilna in nezakonita, saj je, upoštevajoč sklep volilne komisije volilne enote, ki je po njegovem mnenju pravilno sledila zakonski dikciji, nadomestni poslanec lahko le on. Državni volilni komisiji očita tudi bistveno kršitev postopka, saj so na seji odločali tako člani kot njihovi namestniki.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.