Slovenija
37 ogledov

Uskladitev plač z inflacijo januarja

Po besedah Dušana Semoliča gre pri vsem tem za oviranje sindikalnih pravic do st Žurnal24 main
Predstavniki zaposlenih in delodajalcev so nadaljevali pogajanja za sklenitev nove kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač in regresu za letni dopust za leti 2008 in 2009.

Sindikati, ki so do zdaj vztrajali pri usklajevanju plač z inflacijo že v letošnjem letu, so danes predstavili svoj predlog za prihodnjo kolektivno pogodbo. Plače bi z letošnjo inflacijo uskladili že januarja, in sicer v višini 100 odstotkov.

Kot je po pogajanjih povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, sindikati v predlogih za kolektivno pogodbo za prihodnje obdobje predlagajo, naj se prvo usklajevanje z inflacijo opravi že januarja, ko bo znan podatek inflacije za leto 2007, in sicer v višini 100-odstotne inflacije. Plače bi se tako uskladile za razliko med dejansko povprečno inflacijo v letošnjem letu in dogovorjenim uskladitvenim zneskom v višini 2,5 odstotka, ki je bil dogovorjen.

Sindikati tako ne vztrajajo več pri spremembah obstoječe kolektivne pogodbe. Kot je dejal Semolič, bi z januarsko uskladitvijo pri izplačilu plač v februarju pokrili razliko med dogovorjeno 2,5-odstotno uskladitvijo in dejansko stopnjo inflacije.

Poleg tega sindikati za prihodnje leto predlagajo še dvojno uskladitev z inflacijo, in sicer v juniju in novembru. "To predlagamo zato, ker se bojimo, da bo inflacija rasla, in če tega ne vgradimo, bi lahko prišlo do velikega znižanja realne vrednosti plač," je pojasnil Semolič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.