Slovenija
25 ogledov

Usklajujejo se, uskladijo ne

Slovenija 04.07.13, slabo stanje na cesti, luknje, slabo stanje lokalnih in drza Nino Verdnik
Občina pločnik gradila lani, direkcija cesto obnavlja leto pozneje.

Na enem od odsekov državne ceste med Kranjem in Škofjo Loko, ki jo pravkar obnavlja Direkcija RS za ceste, je pred enim letom Mestna občina Kranj (MOK) končala gradnjo pločnika. Ob letošnji obnovi so zato morali nekatere razmeroma nove dele cestišča znova uničiti, da bodo odsek lahko preplastili. Ta primer pa ni osamljen.

Kmalu še kanalizacija

Na vprašanje, ali se ne bi mogli uskladiti in tako morda znižati stroške obnov, so nam na direkciji odgovorili, da je MOK že leta 2006 od njih pridobila soglasje za gradnjo pločnika. "Stanje voziščne konstrukcije je bilo takrat dobro, zato poseg vanjo ni bil predviden. Gre za projekt starejšega letnika, torej iz časov, ko potrebe po preplastitvi ni bilo," so povedali. Dodali so, da ne vedo, zakaj se je občina pločnika lotila tako pozno.

Na MOK niso pojasnili, ali so bili seznanjeni s tem, kdaj bo direkcija obnavljala cesto, in ali bi se v zvezi s tem lahko uskladili. Povedali pa so, da bo v prihodnje (kdaj točno, niso definirali) na istem območju potekala tudi gradnja kanalizacije. Vendar pa pri tem obljubljajo, da vnovično prekopavanje ceste ni predvideno, saj bodo gradili z uporabo tehnike podbojev.

Sestanke imajo letno

Usklajevanja med direkcijo in občinami sicer potekajo na rednih letnih sestankih, in sicer na podlagi prispelih pobud občanov oziroma lokalnih skupnosti ali v postopkih izdaje soglasij za poseg. "Največja ovira pri izvedbi je nedvomno kronično pomanjkanje sredstev. Prav zato je direkcija na večih projektih primorana dejavnosti prestavljati v naslednja obdobja, s tovrstnimi težavami pa se srečujejo tudi občine," so dodali na direkciji.

Država je sicer za redno vzdrževanje cest v proračunu za prihodnje leto namenila le osem milijonov evrov, kar je desetkrat manj, kot je direkcija porabila lani. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je ob tem včeraj dejal, da stanje glede državnih cest "ni tako črno".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.