Slovenija
7 ogledov

Ušli boste le malim kaznim

V mesecu dni menda bolj malo pisanja kazni... (Foto: PU Novo mesto) Žurnal24 main
Sindikat poziva policiste, naj en mesec v duhu krize namesto glob izrekajo opozorila. Vodstvo policije: to je mogoče le pri prekrških neznatnega pomena.

Policistom je Sindikat policistov Slovenije poslal poziv, naj "omilijo" kaznovanje. Kot poudarja generalni sekretar sindikata Franci Frantar, smo "v zadnjem času priča dogodkom, ki postavljajo načela pravne države pod vprašaj".

Zakon je jasen, v odziv pravijo na Generalni policijski upravi. "Policisti so dolžni opravljati naloge po zakonu o policiji. Za izrek opozorila morajo biti izpolnjeni točno določeni. Če je do kršitve prišlo, lahko policist izreče opozorilo le, če gre za prekršek neznatnega pomena, in če policist oceni, da bo opozorilo zadosten ukrep."

 

Pri tem omenjajo izglasovanje Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, pa tudi očitke javnosti, da so policisti le "inkasanti", ki s strogim pristopom pri kaznovanju le polnijo državni proračun.

"Delno to seveda drži," pravi Frantar in doda: "Ker pa se aktualna vlada očitno ni sposobna spoprijeti z gospodarsko krizo, saj večina njenih ukrepov, ki so naperjeni proti javnim uslužbencem, res še zmanjšuje domačo potrošnjo, smo se odločili za poziv policistom, naj dodajo svoj prispevek k reševanju krize."

Policistom so namreč poslali poziv, da pri izrekanju glob upoštevajo težak socialni položaj ljudi in da se v okviru zakonskih možnosti en mesec namesto glob odločajo za izreke opozoril in opominov. Če je torej za posamezen prekršek zakonska možnost, da policist izreče zgolj opozorilo in ne denarne kazni, bo to – če bo upošteval svoj sindikat – tudi storil.

Glede na to, da policisti na taisti način tudi stavkajo – ker jim zakon drugih oblik ne dovoljuje – smo vprašanje, ali že lahko govorimo o policijski stavki, naslovili na Boruta Jakopina, sekretarja sindikata. "Ne, policisti bomo stavkali 27-tega," nam je odločno odvrnil. Gre zgolj za "policijski način reševanja krize".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.