Slovenija
17 ogledov

Uslužbenko onkološkega strah legionele

04102007_zurnal24_onkoloski_institut_bostjan_tacol Žurnal24 main
Uslužbenka onkološkega inštituta ob kavi dobila vodo iz pipe. Njen strah pred legionelo je odveč, odgovarjajo na OI. Za okužbo je namreč najnevarnejše tuširanje v zaprtem prostoru.

Na nas se je obrnila uslužbenka Onkološkega inštituta Ljubljana (OIL) in povedala, kaj je zmotilo njo ter njene sodelavce: "Na OIL je spodaj bife, kamor sem šla na kavo. Natočili so mi vodo iz pipe. Bife je v isti stavbi kot OIL," pravi in naveže na znano dejstvo, da so v dveh stavbah ravno pred nekaj dnevi znova odkrili prisotnost bakterije legionela.

Na vprašanje, ali je natakarico povprašala glede vode, odgovarja: "Bala sem se, da se me bodo zapomnili. Tam se bila v uniformi."

"Okužba zelo malo verjetna"
Na OIL pa odgovarjajo, da okužba na tak način praktično ni možna. "Za okužbo z bakterijo legionela je nevarno predvsem vdihavanje aerosola, v katerem je navzoča tudi bakterija. Zato je najnevarnejše tuširanje v zaprtem prostoru. Okužba s pitjem vode je zelo malo verjetna," pa na to odgovarjajo na onkološkem inštitutu. Dodajajo, da zaposlene stalno obveščajo o stanju vode in vodovodnega omrežja. "Že dolgo je v veljavi priporočilo (in ne prepoved) pitja vode iz pipe zaradi majhne nevarnosti okužbe pri pitju vode. Pomembno je tudi dejstvo, da tudi ob zadnji kontroli vode v veliki večini vzorcev ni bila najdena bakterija legionela, kar še dodatno zmanjšuje verjetnost okužbe ob morebitnem pitju vode."

Rezultati ukrepov, ki jih izvajajo zadnji teden, bodo znani "čez čas, ko bomo ponovno vzorčili vodo in dobili rezultate", so nam še povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.