Slovenija
34 ogledov

Usmerjeni proti zahodu

6 tisoč evrov so prebežniki iz Severne Afrike, ki jih je italijanska policija pr Žurnal24 main
Severnoafriški migranti. Slovenija za zdaj ne bo uvedla kontrole na meji.
Možnosti namestitve. Notranje ministrstvo. Sprejema novih beguncev (in ne ekonomskih migrantov, ki prihajajo predvsem iz Tunizije) trenutno ne načrtuje. Če bi bilo treba, pa so na voljo v azilnem domu na Viču, v integracijski hiši v Ljubljani in Mariboru ter v Centru za tujce v Postojni.

Nadzor. “Glede na smeri gibanja in zadrževanja nelegalnih migrantov iz severnoafriških držav znotraj schengenskega prostora se na vnovično uvedbo mejnega nadzora na meji z Italijo za zdaj ne pripravljamo,” so nam na policiji odgovorili na vprašanje, ali tudi sami razmišljajo o vnovični uvedbi mejne kontrole.

Zanjo so se namreč že odločile Francija, Nizozemska in Belgija, o posebnem nadzoru razmišlja tudi Avstrija. Italija migrantom namreč podeljuje začasna dovoljenja za bivanje, kar jezi nekatere druge članice Evropske unije, ki se bojijo, da bodo migranti zapustili Italijo in se naselili v njihovih državah.

Prijeli Somalijca
Na policiji so dejali, da preprečevanje nezakonitega priseljevanja zagotavljajo že v sklopu izvajanja izravnalnih ukrepov, s katerimi pri severnoafriških državljanih dodatno preverjajo namene vstopa in posedovanje zadostnih finančnih sredstev. Postopkov s tujci iz Severne Afrike trenutno sicer niso imeli, so pa policisti ravno ta teden pri nezakonitem prehodu državne meje v Ilirski Bistrici prijeli Somalijca, ki je zaprosil za mednarodno zaščito.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.