Slovenija
45 ogledov

Usmrčena zaradi gledanja tekme

Somalija že tretje leto zapored vodi na seznamu najbolj ranljivih držav na svetu Žurnal24 main
Spremljanje nogometnega prvenstva je pri nas del vsakdana, v revnih državah gre za privilegij, v Severni Koreji je bilo do nedavnega prepovedano, v Somaliji pa so dva moška preprosto usmrtili.

Somalija že tretje leto zapored vodi na seznamu najbolj ranljivih držav na svetu. Nadzor mednarodno priznane vlade v Mogadišu se ne razteza bistveno dlje od praga glavnega mesta. V večini države vladajo radikalne islamske milice, kot sta Al-Shahab in Hizbul Islam.

Pripadniki slednje so pred dobrima dvema tednoma ubili dva nogometna navijača, ki sta po televiziji na skrivaj spremljala nogometno prvenstvo v Južni Afriki. Oboroženi pripadniki skupine so v neki vasi vdrli v hišo, kjer so spremljali nogometno tekmo med Nigerijo in Argentino in ob begu "zasačenih" ustrelili dva moška.

Prepovedali nogometno prvenstvo

"Gledalci nogometnega prvenstva so kršili islamsko pravo," je zatrdil eden izmed pripadnikov militantne skupine. Islamska organizacija Islamic Courts Union (zveza islamskih sodišč) je že leta 2006 prepovedala spremljanje nogometnega prvenstva. Navedeni islamski milici, ki izhajata iz te organizacije, sta le sledili tedaj izrečeni prepovedi.

"Živim v Sloveniji in ne poznam nobenega, ki bi bil proti gledanju nogometa. Navedeni primer je izredno težko komentirati, saj vera kot sama ne prepoveduje gledanja nogometa," zatrdi Nevzet Porić, tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji.

Severnokorejska reprezentanca je bila tudi sicer na prvenstvu močno zastražena. Pred pobegom jih poleg osebnih stražarjev odvrača tudi kazen, ki bi sledila. Poskus pobega bi se končal z likvidacijo, če pa bi nogometaš ali član strokovnega vodstva uspel, bi sledilo maščevanje nad njegovimi domačimi in prijatelji doma.

Severna Koreja dobila hladen tuš
Nogomet je bil dolgo časa prepovedan tudi v Severni Koreji, zadnje čase pa so z večurnim zamikom prikazovali le nogometne tekme, na katerih je severnokorejska reprezentanca zmagala.

Po junaški borbi Severnih Korejcev proti favorizirani Braziliji v prvem krogu, ki so jo izgubili z le 1:2, pa si je režim Kima Il Džonga premislil. Drugo tekmo domače reprezentance so prvič v zgodovini prenašali v živo. Sledil je precej hladen tuš, saj so Portugalci Severnokorejcem nasuli kar sedem golov. Komentator je po četrtem zadetku preprosto utihnil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.