Slovenija
68 ogledov

Usmrtitev zlatega prinašalca

Fotografijo zlatega prinašalca so zlorabili za novo spletno "šalo". Žurnal24 main
Po elektronskih naslovih kroži lažen poziv, naj nekdo reši življenje psu, ki mu v osmih dneh grozi usmrtitev. Evtanazije pa so dejanska stalna praksa nekaterih zavetišč.
"Ta pes je bil pri nas že marca in smo mu že tedaj našli lastnika," nam je povedal Dušan Hajdinjak , vodja zavetišča Meli v Trebnjem. Tu naj bi sodeč po elektronskem sporočilu, ki kroži po internetu, imeli zlatega prinašalca, ki mu v osmih dneh grozi evtanazija.

"Zdaj v zavetišču zaradi tega ves čas samo dvigujemo telefone, kar je zelo moteče," je dejal Hajdinjak in dodal, da so proti neznanemu storilcu, ki je poslal sporočilo, že vložili kazensko ovadbo.

Čarli © Zavetišče

 
30 dni življenja
Slovenska zavetišča lahko po zakonu dajo pse usmrtiti po 30 dneh od prihoda v zavetišče, za ta čas pa dobijo tudi občinski denar. Če pse obdržijo dlje časa, morajo stroške kriti sami s pomočjo raznih dobrotnikov.

Med zavetišči pa je velika razlika, saj nekatera obdržijo pse pri sebi tudi več let, nekatera pa jih po tridesetih dneh usmrtijo. "Evtanazija psov se pri nas izvaja zelo redko, saj se načeloma skoraj vedno najde posvojitelj," je pojasnil Hajdinjak. Evtanazije pridejo po njegovih besedah do izraza le takrat, ko je zavetišče polno in ni mogoče premestiti psa v nobeno drugo zavetišče, ki so ravno tako polna.

Obnemogli
Poleg navedenega v zadnjih dveh letih opaža vse več psov, ki so obnemogli zaradi starosti. Za take pse je po Hajdinjakovi oceni edina rešitev usmrtitev, saj jim je motorika telesa odpovedala, v več primerih imajo huda kožna obolenja, so gluhi, včasih še poškodovani, ker jih zaradi starosti zadene vozilo.

"Ugotavljanje lastnika ni mogoče, saj je označevanje s čipi v Sloveniji zakonsko urejeno šele od leta 2003, prej so bile evidence psov pomanjkljive in neurejene," ugotavlja Hajdinjak in dodaja, da v Sloveniji primanjkuje tudi bivalnih enot. V zavetišču Meli so imeli najdlje psičko mešanko, ki so ji po 18 mesecih našli topel dom.

Ančka ©Zavetišče

 
Nadstandardna oskrba
"V zavetišču Mala hiša svoj novi dom najde več kot 90 odstotkov psov," nam je zagotovil direktor Marjan Ivan Kerčmar . V tem zavetišču so imeli najdlje 12 let starega mešančka, ki je dom dobil po 99 dneh.

Z nadstandardno oskrbo, ki jo v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana krijejo iz lastnih sredstev, se evtanaziji izognejo tudi njihove živali. "V zavetišču že dve leti intenzivno iščemo lastnika za psičko Ančko, več kot eno leto pa je v zavetišču tudi psiček Čarli," nam je povedal vodja zavetišča Marko Oman .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.