Slovenija
70 ogledov

Usoda ceste v Črni vasi kmalu znana

Krajani Črne vasi so se v torek pozno zvečer tako uprli načrtu, da bi jim prekop
1/17
Žurnal24 main
Odločitev: ceste ne bodo zapirali, ker to ni več smiselno. Prebivalci Črne vasi so se včeraj uprli: prebitja ceste niso dovolili, miriti so jih morali policisti in župan Zoran Janković.

"Na sestanku smo se dogovorili, da je prekop za obstoječe stanje nepotreben oziroma celo nesmiseln. Včeraj je bila namreč razlika v višini vode 30 centimetrov, danes pa le še deset oziroma štiri centimetre. Ta prekop je bil mogoče smiseln v nedeljo zvečer, ko je bila povodenj najhujša. Po mojem mnenju je koordinacija trajala predolgo in je bila prepozna. Zdaj je za razmisliti, ali bi lahko s tem reševali težave, ki jih bo mogoče prinesel dež ta konec tedna," je po jutranjem sestanku s strokovnjaki dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Če se ponovi povodenj
"Ta vikend naj bi zapadlo eno šestino vode, kot jo je v prejšnjem. Pri ministru Žarniću se zdaj iščejo rešitve, kaj se lahko naredi, če se v soboto in nedeljo ponovno zgodi povodenj," pravi Janković.

Sicer pa bo MOL za škodo v poplavah namenila tri milijone evrov, 2,3 milijona imajo v rezervah, 700 tisoč evrov pa bodo dobili z rebalansom. "Denar pričakujemo tudi od države. Ne vem pa še, kako bomo denar delili. Verjetno bomo uporabili pravilnik, ki ga država pripravlja," je še povedal ljubljanski župan.

Shod brez večjih incidentov
O zbiranju občanov na vozišču križišča Ižanske in Črnovaške ceste so bili policisti obveščeni nekaj pred 21. uro. "Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj. Udeleženci shoda so se okoli 23.30 ure razšli. Sam protestni shod je potekal brez večjih izgredov. Policisti PU Ljubljana so tekom shoda obravnavali eno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari," nam je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Ljubljana Maja Adlešič in pojasnila, da je neznanec osebi poškodoval fotoaparat. Gmotna škoda je ocenjena na okoli 800 evrov.

Štab Civilne zaščite MOL na svoji spletni strani prebivalce Ljubljane obvešča o postopkih prijave škode, nastale v poplavah, za državni popis. Občani lahko škodo prijavijo osebno, po telefonu ali e-pošti na sedežih četrtnih skupnosti. Obrazec za prijavo poplavne škode najdete tukaj.

Upor prebivalcev
Do spora je prišlo, ko je civilna zaščita po pogovoru s hidrologi želela s prekopom ceste proti Črni vasi zmanjšati vodostaj na poplavljenem območju. Načrta jim ni uspelo izvesti, saj so se bližnji prebivalci Lip uprli rekoč, da bo voda odtekla k njim in jih še bolj poplavila. Območje Ljubljanskega barja bo ostalo poplavljeno tudi v prihodnjih dneh, saj se pretoki vode zmanjšujejo zelo počasi.

"Za Črno vas danes pripravljamo stvari, ki jih včeraj nismo uspeli dati, a vemo, da jih ljudje potrebujejo. Zdi se mi, da tam najbolj potrebujejo pomoč. Včeraj smo bili rahlo v stiski zaradi ceste. Tja bi prepeljali še več stvari, a smo izvedeli, da naj bi cesto prekopali, zato smo stvari odložili pri cerkvi na barju. Kako bo danes, bomo še videli," nam je povedal Jože Rovtar iz Škofijske Karitas, ki bo s sodelavci v Črno vas peljal obleke, plenice, riž, sladkor, moko in druge dobrine.

Glede prekopa še nič novega
"Mestni štab je sprejel odločitev, da se prekop ne izvede, čeprav smo iz Novega mesta pripeljali celotno ekipo inženirskega bataljona z najnovejšim lansirnim mostom, ki smo ga želeli uporabiti, da bi ta prekop takoj premostili in da ne bi bila motena komunikacija na tej cesti," nam je včeraj pojasnil poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj, danes pa na vprašanje, ali so dobili že kakšne nove napotke, odgovoril: "V včerajšnjem primeru smo podprli odločitev mestnih oblasti, a ker so preklicali svojo odločitev, smo se umaknili. Mi ne moremo nadomestiti mestnih oblasti. Kaj se bodo odločili v mestni občini, ne vem. Vsekakor pa tem malim odlčitvam, malim spremembam ne mislim več slediti."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.