Slovenija
15 ogledov

Usoda fiskalnega pravila znana naslednji teden

Janez Sušteršič Suzana Kos
Minister za finance Janez Šušteršič je napovedal, da bo usoda vpisa ustavnega pravila znana po sestanku s predsedniki strank prihodnji teden.

Glede fiskalnega pravila vsebinsko sicer ni razhajanj, šlo bo za politično odločitev, je povedal minister Janez Šušteršič. Ta še meni, da zgolj zakon, ki bi ga sprejeli z navadno večino, ni dovolj, saj ga ni težko spremeniti. Evropska pogodba pa govori o trdnem in trajnem zagotovilu.

Kar se tiče ustanovitve Slovenskega državnega holdinga, Šušteršič meni, daj je zakon delovna skupina izboljšala. Glede prenosa premoženja bank pa minister pričakuje, da bo na septembrski seji državnega zbora zakon, ki ga bo mogoče sprejeti z veliko podporo.

Šušteršič je še napovedal, da mora glede novega posega v pokojnine, dviga DDV in posegov v socialne transferje držati zagotovilo, da bodo primanjkljaj zmanjšali pod tri odstotke BDP. To po njegovih besedah pomeni ukrepe tako na dohodkovni kot odhodkovni strani. O konkretnih ukrepih pa minister ni govoril.

Vsebinske dileme glede fiskalnega pravila so po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča takšne, da je z nekaj truda še mogoče najti rešitve. "Bilo je nekaj relevantnih vsebinskih vprašanj, a s kakšnim krogom pogovorov bi vsebinsko prišli skupaj," je novinarjem dejal Šušteršič.

Razhajanja ostajajo

Omenjene tri delovne skupine, ki jih sestavljajo predstavniki parlamentarnih strank, so delo začele konec julija. Delo naj bi končale do 25. avgusta, a so, kot kaže, zaradi vse bolj zaostrenih razmer z delom pohitele in predlog rešitev pripravile prej.

Toda politična razhajanja ostajajo, v prihodnjih dneh pa bodo svoje o predlaganih rešitvah rekli še socialni partnerji.

S predlogom se ne strinjajo v SD

Delovna skupina za sanacijo bank je predlog za reševanje slabih terjatev pripravila, a se z njim ne strinjajo v opozicijski SD, v PS pa si želijo predvsem natančno analizo učinkov tega predloga na javne finance.

Predstavniki koalicije v skupini predlagajo, da se slabe terjatve bank prenesejo na posebno agencijo. Zadnjo besedo bo imelo finančno ministrstvo, ki bo moralo zdaj ugotoviti še javnofinančne učinke takšne rešitve. Predsednik skupine Andrej Šircelj (SDS) naj bi danes rezultate dela predstavil ministru Šušteršiču.

SD in PS proti vpisu v ustavo

Z ministrom Šušteršičem se je sestala tudi delovna skupina za fiskalno pravilo. Večjih vsebinskih zadržkov glede izvedbe fiskalnega pravila ni, odprto ostaja le še vprašanje, ali se ga vnese tako v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v zakon. To politično dilemo pa morajo razrešiti predsedniki parlamentarnih strank.

Kot je po sestanku delovne skupine s finančnim ministrom novinarjem pojasnil poslanec SDS Branko Grims, so vsebinsko zadeve usklajene. "Sploh ni nobenega posebnega odprtega vsebinskega vprašanja. Gre le še za vprašanje politične volje," je povedal Grims. "To je edino državniško ravnanje. Ta poskus smo dolžni storiti," je zatrdil Grims in dodal, da si je treba vzeti dovolj časa za preučitev vseh okoliščin in za pregled realnih učinkov ene in druge rešitve.

V Pozitivni Sloveniji po besedah poslanke Maše Kociper vztrajajo pri stališču, da zapis fiskalnega pravila v ustavo ni potreben, saj ima Slovenija ratificirano mednarodno pogodbo, ki neposredno zavezuje in ima primat po našem pravu.

V poslanski skupini SD so danes za STA medtem potrdili besede, ki jih je za časnik Delo povedal predsednik stranke Igor Lukšič. Ta je dejal, da so v stranki po nedavni odločitvi francoskega ustavnega sodišča, da za ratifikacijo fiskalnega pakta, ki uvaja fiskalno pravilo, ni potrebna sprememba ustave, zdaj še bolj utrjeni v prepričanju, da fiskalnega pravila ne zapišemo v ustavo.

Komentarjev 4
  • dragec 08:42 17.avgust 2012.

    Fiskalno pravilo naj se imenuje fiskalni zakon in ne - fiskana ustava.

  • Marjan Valič 23:53 16.avgust 2012.

    Janša.nikoli.nebo.dobil.soglasja.ker.on.ni.zmagovalec.voliteu.naj.se.zahvali.Rjaucu.on.je.podleš.največji.slepar.kar.jih.premore.slovenija.koliko.je.imel.proti.pokojnemu.Janezu.Drnoušku.in.da.si.je.upal.it.na.pogreb.jaz.če.bi.bil.sin.tega.nikoli.nebi.dovolil

  • ghz891 19:09 16.avgust 2012.

    Ok, kaj pa recimo davčne utaje in iztekanje premoženja v območja z nižjimi davčnimi tarifami. It's a start samo tam se skriva veliko veliko več (dobršen % delež GDP-ja držav).