Slovenija
18 ogledov

Usoda javnega prevoza potnikov negotova

Avtobusni prevozniki so Ministrstvo za promet na nevzdržne razmere v dejavnosti Žurnal24 main
Koncesionarjem javnega cestnega potniškega 31. decembra potečejo veljavne koncesijske pogodbe, zato je usoda izvajanja javnega linijskega prevoza potnikov po tem datumu negotova.

Izvršni odbor sekcije za javni prevoz potnikov v linijskem in prostem cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije je ugotovil, da se bliža 31. december, ko bodo koncesionarjem potekle veljavne koncesijske pogodbe, zato je bila sprejeta odločitev o začetku pogajanj za nove koncesijske pogodbe, ki naj bi začele veljati za dvoletno prehodno obdobje po preteku obstoječih, torej po 1. 1. 2009.

Avtobusni prevozniki so Ministrstvo za promet na nevzdržne razmere v dejavnosti opozorili in z izhodišči za pogajanja o novih koncesijskih pogodbah seznanili že v mesecu septembru, a so bila usklajevanja besedila nove Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov in koncesije te javne službe zaradi strokovnih in vsebinskih razhajanj ustavljena.

Uredbe zaradi tega ministrstvo za promet ni posredovalo na Vlado RS v postopek sprejemanja.

Avtobusni prevozniki so zato pozvali pristojno ministrstvo, naj se takoj po konstituiranju nove ministrove ekipe začnejo pogajanja o novih koncesijskih pogodbah, v katerih pričakujejo nekatere že težko pričakovane ukrepe za izpeljavo strukturne reforme javnega potniškega prometa. V novih pogodbah tako prevozniki pričakujejo postavitev modela, ki bo omogočal hitrejšo in fleksibilnejšo spremembo normirane stroškovne cene, odpravo sedanjega modela izplačil maksimalne kompenzacije koncesionarjem ter izračunano normirano stroškovno ceno ob zaključku poslovnega leta kot osnovo za določitev stroškovne cene za naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.