Slovenija
98 ogledov

Usoda naslednjih volitev v rokah poslancev

lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Poslancem zmanjkuje časa za uresničitev ustavne odločbe o volilnih okrajih. Tokrt imajo na mizi predlog opozicije, ki ga podpirata tudi dve koalicijski stranki.

Na odboru za notranje zadeve bodo danes obravnavali predlog novele zakona o volitvah v DZ, s katerim opozicijske stranke predlagajo ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. Tako bo jasno, ali lahko predlog, ki ga bo DZ predvidoma obravnaval na izredni seji prihodnji petek, tokrat računa na potrebno dvotretjinsko večino poslanskih glasov.

Predlagano spremembo volilnega sistema, ki za uresničitev ustavne odločbe predvideva uvedbo neobveznega relativnega prednostnega glasu in ukinitev volilnih okrajev, so vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, Levica in SD. Takšen poskus je enkrat že propadel, zato še ni jasno, ali bo tokrat za predlog glasovalo zadostno število poslancev. Za ukinitev volilnih okrajev je namreč potrebnih 60 glasov.

Poleg predlagateljev sicer podporo predlogu napovedujejo še v koalicijskih SMC in NSi, medtem ko se v SDS in DeSUS zavzemajo za spremembo meja nekaterih volilnih okrajev, kar je druga pot do implementacije ustavne odločbe. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je zakonodaja neustavna, ker so razlike med volilnimi okraji prevelike. Rok za uresničitev ustavne odločbe pa je 21. december.

O predlogu novele zakona o volitvah v DZ bodo poslanci odločali na izredni seji, predvidoma v petek, 18. decembra. O tem se bodo danes dogovorili predstavniki poslanskih skupin na seji kolegija predsednika DZ.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se bo danes opredelil tudi do predloga novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim želi skupina poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč (SMC) urediti pravice vojnega veterana oziroma njegovih družinskih članov pri ohranitvi najema službenega stanovanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.