Slovenija
24 ogledov

Usoda rebalansa znana v petek

pahor dz 3 bobo Žurnal24 main
Po desetih urah so poslanci zaključili z razpravo o rebalansu letošnjega proračuna. Glasovali bodo v petek.

Glasovanje o rebalansu bo DZ opravil v petek, ko se bo izredna seja nadaljevala z obravnavo predloga novele zakona o interventnih ukrepih ter programa prodaje državnega finančnega premoženja.

Premier pred poslance s prošnjo

"Prosim, da rebalans sprejmete in državi s tem omogočite, da še naprej aktivno vodi fiskalno politiko in da iz dolga ne naredimo političnega problema," je uvodni nagovor ob začetku sprejemanja rebalansa v državnem zboru zaključil premier Borut Pahor.

Primanjkljaj na zgornji meji, a obvladljiv

Meni, da podpora rebalansa ne bi pomenila tudi podpore vladi, vendar pa bi finančnim trgom poslali pomembno sporočilo, da "imamo proračun in primanjkljaj na vajetih". Zdajšnji finančni primanjkljaj je po premierjevem mnenju obvladljiv, a na zgornji meji.

"Iz konca 2008 pa do danes za celo vrsto proračunov in rebalansov poskušamo regulirati javne finance tako, da ne bi razpadli v dolžniško krizo," je dejal Pahor in velik del krivde za padec Slovenije na finančnih trgih znova pripisal neuveljavitvi pokojninske reforme. Pravi, da bi ob sprejemanju ukrepov "za ohranitev socialne povezanosti" leta 2009 in 2010 socialne partnerje na eni strani zavezal k sprejetju ukrepov za socialno pravičnost in na drugi strani k sprejetju ukrepov za zagotavljanje konkurenčnosti.

Podrobnosti rebalansa je poslancem predstavil minister za finance Franc Križanič.

SDS: "Sprejmite ga sami"

Poslanske skupine so glede podpore rebalansu neenotne. Proti bodo glasovali v SLS in SNS, za so v  Zaresu, SD, LDS in skupini nepovezanih poslancev, v DeSUS pa se še niso odločili.

Poslanci SDS ne bodo glasovali niti za niti proti rebalansu. "Sprejmite ga sami, če ga hočete. Nobene bistvene razlike ne bo, nekatere stvari se bodo z njim še poslabšale," je dejal Janez Janša (SDS) in kot zavajanje zavrnil pojasnila vlade, da je vzrok zanj v zavrnitvi pokojninske reforme na referendumu.

Primanjkljaj na 4,6 odstotka

Vlada z rebalansom ob pričakovanem zmanjšanju prihodkov za 365 milijonov evrov predlaga znižanje porabe v podobni višini. Primanjkljaj se tako ne bo spremenil in bo ostal pri 4,6 odstotka BDP.

Pipico bodo priprli praktično vsem proračunskim porabnikom, povečujejo pa se izdatki za ukrepe na trgu dela ter spodbujanje konkurenčnosti in krepitev podjetništva. Najbolj se krčijo sredstva za investicije in materialni stroški.

Še o interventnih ukrepih

Hkrati z rebalansom bodo poslanci obravnavali še predlog novele zakona o interventnih ukrepih, s katero želi vlada zadržati število javnih uslužbencev na ravni s konca leta 2010, posega pa tudi v izplačila iz državnega proračuna občinam. Novega zaposlovanja v javnem sektorju do konca leta 2012 praviloma ne bo, dovoljeno bo le v določenih primerih.

Komentarjev 2
  • wonn 16:49 15.september 2011.

    1111se strinjam,vzel si mi s prstov ;))

  • 1111 14:04 15.september 2011.

    ...prosim, da se spelješ čim prej in, da te nikoli več ne vidimo! Amen!!