Slovenija
14 ogledov

Usoda referendumov še nejasna

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Vlada je danes predlagala začetek postopka za spremembo in dopolnitev Ustave RS, po katerih bi spremenili pogoje v zvezi z izvedbo naknadnih zakonodajnih referendumov.

Predlog vlade in treh nepovezanih poslancev za spremembo 90. člena ustave, ki ga je predstavila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, predlaga ukinitev možnosti, da referendum zahteva tretjina poslancev državnega zbora in državni svet.

Število podpisov volivcev, ki jih je treba zbrati za razpis referenduma, ostaja 40 tisoč, vendar pa bi bil po predlogu vlade referendum veljaven, če bi se ga udeležila četrtina vseh volilnih upravičencev. Poleg tega referenduma ne bi bilo mogoče razpisati za določene zakone, med njimi so tisti, ki pogojujejo izvrševanje državnega proračuna.

Da bodo spremembe v parlamentu sprejete, je potrebna dvotretjinska večina poslancev, za zdaj pa je glede sprememb usklajena le koalicija. O referendumskem dnevu Pavlinič Krebsova pravi, da bi koalicija sicer pristala tudi na najmanj dva referendumska dneva, o tem so se z opozicijo pripravljeni pogajati. Dejala je, da morebitne spremembe ne bodo vplivale na pokojninski referendum, in še dodala, da imajo v ponedeljek pogovor z SNS, medtem ko SLS in SDS nista želeli dati termina za pogovor v zvezi s spremembami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.