Slovenija
9 ogledov

Usoda stavke znana do petka

slovenija 01.04.2009 Branimir Strukelj, seja predsedstva Konfederacije sindikato Boštjan Tacol
Normativi. Sviz ne izključuje referenduma.

Člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bodo do petka odločali, ali bodo predvidoma januarja začeli splošno stavko v vrtcih. Cilj stavke je "preprečiti kršitev stavkovnih zahtev in uničevanje predšolske vzgoje".

Pogajanj so, pogajanj ni

Sviz si prizadeva, da bi vlada iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin, ki predvideva povečanje števila otrok v oddelkih, izločila določbe o zaostrenih standardih in normativih v predšolski vzgoji. V Svizu poudarjajo, da aprila ne bi pristali na skoraj petodstotno znižanje plač, če ne bi dobili zagotovila, da vlada ne bo posegala v normative.

"Ker vlada pri kršitvi vztraja in vsi pozivi sindikatov k prenehanju kršenja niso bili uspešni, ji bodo zaposleni izvajanje te kršitve preprečili s stavko," pravijo v Svizu. Na ministrstvu za izobraževanje so nad odločanjem o stavki začudeni. "Zanjo namreč ne vidimo nobenega razloga, saj predlog sprememb normativov in standardov v vrtcih ni še v nobeni uradni proceduri," pravijo. Dodajajo, da so se o spremembah pripravljeni pogajati, "česar Sviz žal noče slišati". Zanje bi bila stavka razumljiva šele, če bi pogajanja propadla. Sviz opozarja, da bodo, če bo zanje sporna zakonodaja šla v državni zbor pred napovedano stavko, začeli referendumski postopek glede "uničevanja kakovostnih javnih vrtcev."

 

Komentarjev 4
  • Ferluci 08:12 12.december 2012.

    .. in čokolade..

  • Ferluci 08:11 12.december 2012.

    Pa naj štrajkajo, komaj čakam in zakaj toliko galame ? Štruklojedom niti pod razno bo uspelo.

  • ocean 15:42 11.december 2012.

    Če v SVIZU niso stopili v bran ljudstvu in predvsem najbolj ogroženemu delu prebivalstva, ga tudi ta ob morebitnem njihovemu referendumu ne bo podprl.