Slovenija
26 ogledov

"Usoden vsak dan odlašanja!"

Ljubljana 06.07.10 ZSSS, TK, predstavitev posledic morebitnega sprejema zakona o Dejan Mijović
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes premierko Alenko Bratušek znova opozorili, da je zaradi težav podjetij Aha Mura, Peko in Svea Zagorje ogroženih več tisoč delovnih mest, in to v okoljih, ki imajo že sedaj visoko stopnjo brezposelnosti.

V tej luči so od vlade znova zahtevali, naj tematiko poroštev obravnava nemudoma. Kot so ponovili v ZSSS, omenjena podjetja ne potrebujejo pomoči v obliki nepovratnih sredstev, ampak tekoča likvidna sredstva oziroma poroštva, in to v čim krajšem času, sicer lahko sledijo najbolj negativni scenariji.

"Kolikor pa vidimo iz dnevnega reda današnje seje vlade, ni prav nikjer nobene točke dnevnega reda o poroštvih za ta podjetja, prav tako tudi ne za podjetje Mariborska Livarna Maribor," so bili kritični.

Kakršnokoli odlašanje z odločitvami v primerih teh podjetij po njihovih navedbah pomeni še več brezposelnosti.

"Zato zahtevamo, da se tematika državnih poroštev za ta podjetja nemudoma uvrsti na dnevni red vlade," so sklenili. Vsak dan odlašanja bi bil lahko usoden, so dodali.

Kot so že minuli teden opozorili v zvezi, bi bilo za Aha Muro, Peko in Sveo dovolj že šest milijonov evrov likvidnostnih sredstev. Če bo prišlo do stečajev, pa bo Slovenija po njihovih besedah ob pomemben del industrije.

Ena najpomembnejših prioritet države bi morala biti zato prav pomagati podjetjem v težavah, ki imajo delo in kakovostne blagovne znamke, so menili. Ko je podjetje enkrat uničeno, je prepozno, izgubljeno je znanje generacij, so dodali.

Komentarjev 2
  • privat 19:03 06.junij 2013.

    sindikat samo govori..nismo mi krivi!! Kot da res niso?? Pred sodišče ,ker niso zagovarjali malega človeka !!

  • mirko 12:43 06.junij 2013.

    Ne vem če je ta teorija sindikatov čisto na trdih tleh. V vseh teh omenjenih podjetjih je dodana vrednost dela na zelo nizki ravni. Lastniška struktura je razdrobljena, vodstvo ni znalo pravočasno reorganizirat firme še pred krizo in so zašli ...prikaži veči v likvidnostne težave, kako lahko morejo zagotovit po prejemu državne pomoči, da ne bodo zopet zašli v likvidnostne težave. Tipičen primer je firma Elan kolikokrat jim je že pomagala država in še vedno imajo težave. Rešitev je samo v prodaji firme v celoti novemu kupcu, ki bo prinesel nov trg, nove investicije, novo znanje in predvsem kadrovsko počistil te firme.