Slovenija
22 ogledov

Usodna je lahko že iskra

Stopnje požarne ogroženosti po državi. (Foto: Arso) Žurnal24 main
Požarna ogroženost največja Pomurju. Južni sosedje se že borijo s požari.

V teh dneh moramo biti glede nevarnosti požarov previdni tudi v Sloveniji. Stopnja  požarne ogroženosti je zelo visoka v Pomurju. To pomeni, da je vzrok za nastanek požara lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje morajo gasilci vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V velikem delu Slovenije - na zgornji sliki označenem z oranžno barvo - je požarna ogroženost 4. oziroma velike stopnje. Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar, ki se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves.  V obalem delu države je ogroženost srednja, drugod pa majhna (to stopnjo zaznamuje rumena barva).

Izbruhnilo že več požarov
Na Hrvaškem pa so se v preteklih dneh že borili z nekaj požari. Zadnji je izbruhnil danes dopoldan v Zagradu, zgorelo je šest hektarjev gozda, niskega rastja in trave.

Največji požar  pri južnih sosedih v letošnji sezoni v Dalmaciji je izbruhnil včeraj, kriva pa je bila neprevidnost 35-letnega domačina. Rezal je kovinske plošče, zaradi isker se je vnela suha trava. Požar je gasilo kar 50 gasilcev.
V četrtek pa so morali gasilci posredovati tudi pri požarih v bližini Šibenika in Zadra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.