Slovenija
20 ogledov

Usodni da po srednjeveško

Pare, ki se bodo poročili na Grajski poroki, bodo po Bledu in okoliških vaseh vo Žurnal24 main
Grajska poroka. Na srednjeveški ohceti se bodo poročili trije pari.
Z dvigalom na grad

Dostop. Blejski zavod za kulturo pripravlja idejni projekt za dvigalo, ki naj bi ga začeli graditi prihodnje leto, voziti pa bi začelo leta 2012. Stalo bo pet milijonov evrov, vendar jih omenjeni zavod nima, zato si prizadeva pridobiti evropska sredstva. Dvigalo bo omogočilo ogled gradu tudi starejšim in invalidom ter olajšalo dostop poročnim parom, saj je na gradu na leto od 80 do sto porok.

Na Bledu se danes začenja štiridnevna igrano-doživljajska prireditev Grajska poroka, na kateri se bodo poročili trije pari z Gorenjskega.

Z Grajsko poroko smo želeli razviti produkt, ki ga bo mogoče tržiti skozi vse leto in z njim gostom približati ponudbo okoliških vasi,” je povedal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled.

Poroka stalna ponudba
Poročni pari se bodo danes ob 16.30 predstavili na prireditvenem prostoru v Ribnem, jutri pa jih čaka izlet v sotesko Vintgar, pokušina žganja v Zasipu in peka potice na Selu.

Vrhunec prireditve bo v soboto ob 14. uri, ko se bodo Tanja Urankar in Robert Ravnikar, Polona Habjan in Simon Zorman ter Eva Benigar in Klemen Kostič na srednjeveški ohceti poročili na Blejskem gradu.

V Grajsko poroko bo vključenih več kot 70 sodelujočih, med njimi štirje lajnarji, ki jih vodi Rastko Tepina, pare pa bo po Bledu in okolici vozilo osem blejskih fijakarjev. Pari se bodo lahko po takem programu poročali tudi v prihodnje, večdnevna grajska poroka pa jih bo stala okoli štiri tisoč evrov.

Grajska poroka je nov blejski produkt, s katerim želimo na Bled privabiti ne le slovenske, pač pa tudi pare iz tujine, od koder si v prihodnje obetamo več gostov.
Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled

Projekt blejskega zavoda za kulturo je bil izbran med projekti Lokalne akcijske skupine za razvoj podeželja Gorenjska košarica in je financiran tudi z denarjem Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Prireditev bo stala okoli sto tisoč evrov, od tega bo 45 tisoč evrov evropskih sredstev, preostali denar pa so zagotovili omenjeni zavod, Kulturno društvo igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja, Magični teater Jaba-daba-du Antona Mežana in Gorenjsko umetniško društvo Kranjski komedijanti, ki bodo tudi sodelovali v programu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.